Uutiset

Onko tässä jotain outoa?

Jokaiselle jotakin, eläkeläisille 5 euroa/kk syyskuusta lähtíen, kansanedustajille 200 euroa/kk elokuusta lähtien ja toinen korotus on jo päätetty ensi vuodelle. Näiden lisäksi muita lisiä, puhumattakaan puhemiehistä ja eduskutaryhmien puheenjohtajista.

Ohessa eduskunnan palkkataulukot, ja muut etuudet:

Kansanedustajien palkkiot ja kulukorvaukset:

Kansanedustajan palkkio on 1.8.2006 – 31.3.2007 välisenä aikana 5 400 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 5 800 euroa kuukaudessa.

Puhemiehen palkkio on 10 200 euroa kuukaudessa ja varapuhemiehen palkkio 8 500 euroa kuukaudessa.

Kansanedustajan palkkion lisäksi suuren valiokunnan, perustuslaki-, ulkoasiain- ja valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajalle maksetaan 1.8.2006 – 31.3.2007 välisenä aikana 1 000 euron lisäpalkkio kuukaudessa ja muiden valiokuntien puheenjohtajille 600 euron lisäpalkkio.

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajan lisäpalkkio on 600 euroa kuukaudessa ja muiden jaostojen puheenjohtajien lisäpalkkio on 400 euroa.

Jaoston puheenjohtajan lisäpalkkiota ei makseta, jos jaoston puheenjohtaja on oikeutettu valiokunnan puheenjohtajan lisäpalkkioon.

Eduskuntaryhmissä, joissa on yli 16 kansanedustajaa, puheenjohtajalle maksetaan 1 000 euron lisäpalkkio ja eduskuntaryhmissä, joissa on 3-15 kansanedustajaa, puheenjohtajan lisäpalkkio on 600 euroa. Lisäpalkkiota ei makseta yhden tai kahden edustajan eduskuntaryhmän puheenjohtajalle.

Kulukorvaus:

Kansanedustajan palkkion ohella edustajalle maksetaan kulukorvaus, joka on tarkoitettu kansanedustajan tehtävästä aiheutuvien kustannusten maksamiseen. Kulukorvaus lasketaan prosenttilukuna valtion virkamiesten palkkaustaulukon A27 alkupalkasta.

Edustajan kotipaikasta riippuen hän saa kulukorvausta 30, 40 tai 55 %:n mukaan. Valiokuntakokouksista ei makseta erillisiä kokouspalkkioita. Myöskään yö- ja viikonloppuistunnot eivät kasvata edustajan palkkapussia.

Matkustusoikeus:

Kansanedustajalla on oikeus maksutta käyttää edustajan tehtäviin liittyvinä matkoilla junaa, kotimaan reittilentoja ja kaukoliikenteen busseja. Lisäksi edustajalla on pääkaupunkiseudulla taksinkäyttöoikeus. Tässä suomalaisille äänestäjille vähän mietittävää.

Tavallinen tallaaja

Janakkala

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic