fbpx
Uutiset

Onko teollisuudella vaihtoehtoja?

Ihmettelen jatkuvasti, miksi toimivia tehtaita suljetaan eivätkä omistajat myy niitä edelleen tahoille, jotka uskaltaisivat yrittää ja saisivat ne toimimaan tuloksellisesti? Onko ainoa syy tehtaan sulkemiseen kilpailun kaventaminen?

UPM ja muut paperiyhtiöt ovat hassanneet rahansa ostaessaan kannattamattomia tehtaita Pohjois-Amerikasta. Eikö nyt Suomessa kannattava tehdas kelpaisi jollekin yhtiölle millään hinnalla?

Kun haetaan vaihtoehtoratkaisuja, niin ensimmäisenä toimenpiteenä tulisi olla toimivan johdon vaihtaminen, koska se on tehnyt virheitä.

Marimekon Kirsti Paakkasen kerrotaan sanoneen työntekijöiden irtisanomista ehdottaneelle johtajalle, että jos tulosta ruvetaan tekemään työntekijöitä pois potkimalla, niin tämä aloitetaan toimitusjohtajasta.

Edelleen voitaisiin kysyä neuvotteluissa työntekijöiltä paljonko he ovat valmiit alentamaan palkkaansa, jotta potkuja ei anneta kenellekään. Riittäisikö alennukseksi 100 euroa kuukaudessa vai 1-2 euroa tuntipalkoissa? Tämä on solidaarisuutta.

Ammattiyhdistykset irroitettaisiin palkkaneuvotteluista ja sopimukset tehdään paikallisesti tehtaan maksukyvyn mukaisesti. Jatkossa työntekijät ja toimiva johto ostavat yhtiönsä osakkeita mahdollisimman paljon, jotta he saavat myös päätösvaltaa.

Pääomasijoittajien tulisi alkaa miettiä asioita pitemmällä tähtäimellä kuin neljännesvuosittain.

Optioiden avulla saavutetut osakekurssien nousut hyödyttävät vain spekulantteja ja niitä, jotka luopuvat yhtiön osakkeista. Ei tätä toimintaa tule pysyvien sijoittajien tukea luovuttamalla omaisuuttaan pois optioina. Tulo saadaan osinkoina ja osakeanteina eikä koko ajan ostaen ja myyden.

Tehtaan tuloksen pitäisi perustua tuotantoon ja työhön eikä kuvitelmiin osakekurssien muutoksista.

Matti Seppälä

Kalvola

Menot