Uutiset

Onko tumma makaroni vaaleaa terveellisempää?

Tumman makaronin tai riisin mieltää helposti vaaleaa terveellisemmäksi, mutta todellisuudessa se saattaa olla vain värjätty kurkumalla.

Voiko kuluttaja olettaa mitään tuotteen sisällöstä ostaessaan esimerkiksi ”tummaa” pastaa tai riisiä, Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Koivu?

– Pastan ja riisin kohdalla kuitupitoisuus on olennainen tekijä. Tumma riisi ja pasta sisältävät enemmän kuitua kuin valkoiset ja puhdistetut vastaavat. Näitä enemmän kuitua sisältävät vielä täysjyväversiot. Tumma riisi ja pasta ovat ikään kuin valkoisen ja täysjyvän välimuotoja.

– Markkinoilla on ainakin yksi kurkumalla värjätty pasta, jossa ei ole mainintaa tummasta tai täysjyvästä, mutta sen kuitupitoisuus on korkea, lähes täysjyväisen luokkaa. Se on hyvä esimerkki siitä, kuinka pelkät pakkaustekstit eivät kerro täyttä totuutta tuotteen terveellisyydestä.

Jos haluaa suosia riisiä tai pastaa ostaessa terveellisintä vaihtoehtoa, mihin pakkausmerkintöihin kannattaa kiinnittää huomiota?

– Riisin ja pastan kohdalla kannattaa tarkistaa tuotteen kuitupitoisuus, sillä se kertoo tuotteen terveellisyydestä. Hyvä kuitumäärä on yli 6 grammaa sataa grammaa kohden.

Tumma soijarouhe voi olla värjätty sokerilla ja herneen vihreää väriä on saatettu korostaa väriaineella. Onko mitään elintarvikkeita, joissa elintarvikkeen väri itsessään kertoo sen laadusta?

– Väriaineita käytetään paljon niin sanotusti kosmeettisista syistä, jotta tuote olisi houkuttelevampi kuluttajille.

– Esimerkiksi karkeissa ne ovat tärkeä tekijä, sillä karkkimassa on muuten harmaata, joka tuskin ketään houkuttelisi.

– Siinä mielessä väriaineet saattavat kertoa tuotteen laadusta, että moni pitkälle prosessoitu tuote sisältää monien ainesosien lisäksi myös väriaineita. Usein näissä aineosaluettelo on pitkä, mikä ei aina ole kuluttajia houkutteleva ominaisuus.

Ville Koivuniemi

Menot