Uutiset

Onko Urbbaus ensi kesän hittilaji? - Katso video

Jos olet viime viikkoina nähnyt Reskalla köyden päällä taiteilevia nuoria miehiä ja naisia, olet päässyt todistamaan uuden lajin syntyä.

Urbanlining eli urbbaus on uusi urheilulaji, joka yhdistää nuorallakävelyä ja akrobatiaa.

Pelkkää köydellä kävelemistä se ei kuitenkaan ole, sillä ”köytenä” toimiva 2,5 – 5 senttiä leveä liina joustaa ja mahdollistaa lähes trampoliinimaiset loikat ilmaan.

– Nuorallakävelyhän tästä ihmisille ensimmäisenä tulee mieleen, mutta sitä tämä ei ole. Nuora on aina kierällä, mutta urbbauksessa liina heiluu sivu- ja pystysuunnassa niin paljon, että joka osaa kropasta joutuu säätämään, lajin suomalaiseksi puuhamieheksi ryhtynyt hämeenlinnalainen Touko Helanen kertoo.

Helanen löysi uuden harrastuksensa viime kesänä Ahvenistolta.

– Kiinnostus heräsi kun näin sveitsiläisen harrastajan tasapainoilevan puiden välissä ohuen nauhan varassa, Helanen kertoo.

Lajin pohjana on vuorikiipeilijöiden harrastama slacklining, jossa tasapainotellaan kuilujen ja rotkojen ylitykseen tarkoitetulla liinalla. Urbbaus on slackliningin kaupunkiin sovitettu versio, jossa liina viritetään tolppien, pylväiden tai puiden ympärille.

Kaupungissa lajia voi harrastaa matalalla ja pehmeän nurmikon yllä, jolloin volttien kaltaisia näyttäviä temppuja voi harjoitella turvallisesti.

Matalimmillaan liinan voi virittää noin kolmenkymmenen sentin korkeudelle. Ylärajaa lajissa ei tunneta.

Vaikka urbbaus on oma lajinsa, sopii se myös tasapainoharjoitukseksi muiden lajien harrastajille.

– Ensimmäisella kerralla joka suuntaan heiluvalla liinalla tasapainoileminen tuntuu mahdottomalta, mutta sen oppii nopeasti. Voimistelijat, surffaajat ja skeittaajatkaan eivät ekalla kerralla onnistu, vaikka heillä pitäisi jo olla hyvä tasapaino, Helanen nauraa.

Hänen mukaansa lajin oppii nopeasti ilman aikaisempaa kokemusta sirkuskoululaisena tai vuorikiipeilijänä.

Aktiivisia urbbaajia ei Suomessa ole vielä monta. Helanen kerääkin nyt lajin harrastajia yhteen verkossa.

– Temppuilu on ollut vuoden ajan kovassa nousussa ja laji on kehittynyt kovaa tahtia. Tämä voisi hyvinkin olla seuraava trendilaji.

Kukkaroa laji ei liiaksi rasita. Ympärivuotiseen harjoitteluun sopivan liinan saa noin 50 eurolla ja lisäksi tarvitaan vain nilkkaa tukevat tasapohjaiset skeittikengät. (HäSa)

Miltä urbbaus näyttää? Katso video Youtubesta.

Menot