fbpx
Uutiset

Onnettomuustutkintakeskus voisi ottaa hyväksikäyttötapaukset tutkintaan – Johtaja: "Meillä on hyvä valmius"

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, että keskus voi ottaa tutkintaan viimeaikaisia hyväksikäyttötapauksia. Onnettomuustutkintakeskus ei voi kuitenkaan päättää asiasta itse. Nurmen mukaan Otkes on jo aiemmissa tutkinnoissaan antanut suosituksia lasten väkivallan ehkäisemiseksi.
Alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia tuli paljon julkisuuteen joulun alla Oulussa. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia tuli paljon julkisuuteen joulun alla Oulussa. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on valmis ottamaan viimeaikaiset lapsiin kohdistuneet hyväksikäyttötapaukset tutkintaan, jos valtioneuvosto niin päättäisi.

Turvallisuustutkintalain mukaan Otkes ei voi itse tehdä asiasta tutkintapäätöstä, koska lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset eivät ole onnettomuuksia.

Aloite tutkintaan pitää tulla valtioneuvostolta, koska kyse on poikkeuksellisesta tapahtumasta.

– Jos sellainen (tutkinta) halutaan, niin meillä on siihen hyvä valmius, kertoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Edellinen poikkeuksellinen tapahtuma, jonka Otkes valtioneuvoston päätöksellä tutki, koski Turussa vuonna 2017 tapahtunutta terrori-iskua, jossa kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan henkilöä.

Tutki 8-vuotiaan tapausta

Otkes on jo aiemmin tutkinut myös tapauksia, jotka ovat kohdistuneet lapsiin. Esimerkiksi vuonna 2012 Otkes antoi suosituksia 8-vuotiaan helsinkiläistytön henkirikosta käsitelleen tutkinnan vuoksi. Kyseisestä tutkinnasta päätti valtioneuvosto.

Pari vuotta myöhemmin Otkes julkaisi selvityksen lasten kuolemista Suomessa.

Selvitysten perusteella se päätyi muun muassa suosittelemaan keinoja, joilla lasten kanssa toimivat voisivat havaita lasten kohtaamaa väkivaltaa.

Suosituksia kohdennettiin esimerkiksi neuvolatoimintaan, kouluihin ja kouluterveydenhuoltoon.

Nurmi huomauttaa, että Otkesin seurannan perusteella suosituksia ei ole noudatettu.

Hänen mukaansa suositusten noudattaminen olisi voinut parantaa viranomaisten kykyä havaita myös lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa. Toimia pitää hänestä kohdentaa muualle kuin rikosten tutkintaan.

– Suosituksemme ovat rikka rokassa siinä, että tällaisten äärimmäisten ja kamalien tilanteiden estämiseksi pitää tehdä kaikki, Nurmi sanoo.

Ministeriö eri mieltä

Suuri osa suosituksista, joita Otkes on tapauksista aiemmin antanut, on kohdistettu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vastuualueelle.

Ministeriön neuvotteleva virkamies Pirjo Lillsunde ja ylilääkäri Ritva Halila toteavat, että suosituksia on pyritty noudattamaan, ja varsinkin keinoja lasten kohtaaman väkivallan ehkäisemiseksi on kehitetty.

He nostavat esiin vuonna 2016 ministeriössä käynnistyneen Lapsi- ja perhepalveluiden (Lape) muutosohjelman, jolla on pyritty parantamaan lasten ja perheiden palveluita.

Halila ottaa esimerkiksi suosituksen, jossa esitetään parannuksia perhekeskuspalveluihin.

– Perhekeskuksia on perustettu Lapen aikana yli sataan kuntaan Suomessa, sanoo Halila.

Hän huomauttaa myös, että lastensuojelulakia on muutettu.

“Haitallisia vaikutuksia koko elinkaareen”

Oulun seksuaalirikosepäilyjen myötä hallitus on antanut lisärahoitusta lapsiin kohdistuneiden rikosten ehkäisyyn.

Samaa mieltä STM:n virkamiehet ovat kuitenkin Nurmen kanssa siitä, että lasten väkivaltaan pitää päästä puuttumaan varhain.

– Lapsiin kohdistuvalla väkivallalla voi olla koko elinkaareen haitalliset vaikutukset, jos siihen ei puututa ajoissa, sanoo Lillsunde.

Useita tapauksia

Julkisuudessa on ollut viime aikoina erityisesti kaksi suurta kokonaisuutta, joihin liittyy alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä.

Viime viikolla keskusrikospoliisi tiedotti saaneensa tutkinnan valmiiksi kokonaisuudesta, jossa tutkittiin lapsiin kohdistunutta seksuaalista väkivaltamateriaalia.

Kokonaisuudessa epäillään suomalaismiehiä lapsia koskevan seksuaalisen hyväksikäyttömateriaalin kuvaamisesta ja jakamisesta. Epäillyillä rikoksilla on kuusi uhria, ja teot ajoittuvat vuosiin 2004–2018.

Julkisuudessa on viime vuoden lopusta saakka puitu useita Oulussa tapahtuneita seksuaalirikoksia.

Epäiltyjen rikosten joukossa on yksi, jossa useiden ulkomaalaisten tekijöiden epäillään käyttäneen alle 15-vuotiasta seksuaalisesti hyväksi.

Onnettomuustutkintakeskus antaa selvitystensä perusteella suosituksia, joilla pyritään parantamaan turvallisuutta.

Otkes ei tutki rikosvastuuta.

Menot