Kolumnit Uutiset

Onnittelut kuningattarelle!

Onneksi olkoon, kuningatar Elisabet II. Olette saavuttanut 90 vuoden kunnioitettavan iän. Varsinainen syntymäpäivänne meni jo, mutta suurimmat juhlallisuudet ovat vielä edessäpäin. Pidätte kesäjuhlista – ainakin siinä asiassa te muistutatte meitä suomalaisia.

Meillä Suomessa ei ole muuten mitään vastaavaa kuin teidän kuninkaallinen perheenne. Kun Suomea synnytettiin melkein sata vuotta sitten, tästäkin aiottiin tehdä kuningaskunta, mutta se aie sitten raukesi, kun tulivat sodat väliin.

Jälkikäteen tuo kuningas-ajatus tuntuu jopa vähän naurettavalta. Ja jos olen ihan rehellinen, onhan tuo teidänkin valtiomuotonne hiukan omituinen. Mutta en silti tarkoita, että pitäisin kuningaskunta-instituutiotanne aivan turhana.

Maailmassa ja elämässä on nimittäin hienoa sen moninaisuus. Se, ettei kaikki ole yhtä ja samaa. Että arjen lisäksi on myös juhlaa. Että on tapahtumia, jotka muistetaan.

Englannin kuninkaallinen perhe on tarjonnut näitä juhlahetkiä koko maailmalle. Me täällä Suomessa voimme vähän hymähdellä vanhoille kuningasperheen faneille, jotka leiriytyvät kadunvarteen hassuissa vaatteissaan, Union Jack -lippu heilumassa antennin päässä. Nämä hassuilijat haluavat olla hyvissä ajoin paikalla, ennen kuin heidän kuningattarensa vaunut ajavat ohi.

Mutta vaikka hymähtelemme, monet meistäkin ovat kiinnostuneita, salaa ehkä jopa innostuneita. Kyllähän mekin tarvitsisimme jotain vastaavaa. Tasavaltalaisuus tuntuu joskus vähän puisevalta. Kekkosen jälkeen presidenttejä on tullut ja mennyt. Ei ole meillä tuollaista pysyvyyttä eikä perinteitä!

Saammehan mekin täällä Pohjan perillä sentään televisiosta ja lehdistä seurata teidän juhlaanne siellä saarivaltakunnassanne. Ja mikä parasta, meidän ei tarvitse osallistua hovinne aiheuttamiin kustannuksiin. Napsimme siis vain rusinat pullasta.

Onnittelujen lisäksi antaisin (taidan olla vähän röyhkeä tällaiseksi nobodyksi…) pienen vihjeen. Vaikka perheenne on teille tärkeä, teidän kannattaisi siellä vähän miettiä, kuinka laajalle joukolle suotte kuninkaallisen aseman ja kohtelun. Perheenne laajenee koko ajan (onnea vain siitä!), mutta mitä useammalle pitää kustantaa esimerkiksi kuninkaallinen vartiointi, sitä kalliimmaksi se veronmaksajillenne tulee.

Sillä teillä on sellaisiakin alamaisia, jotka eivät edes kuvittele leiriytyvänsä kadunvarteen, vaikka kuinka olisi kuningattaren 90-vuotisjuhlista kysymys.

Päivän lehti

13.8.2020