Uutiset

Oon viisikymppinenja eläkkeestä haaveilen

Viisikymppinenhän ei vielä sinänsä ole vanha ja raihnainen, mutta palomies ei voi sanoa, ettei jaksa tehdä työtään.

-Siinä voi mennä kaveri mukana, jos vanhempi palomies pyörtyy savusukelluksessa viereen, Jyrki Heinonen, 54, sanoo ja lisää painoja tällä viikolla eläkkeelle jäävän Eero Ollikaisen, 58, painoihin.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen palomestareiden keski-ikä on 36 vuotta. Palomiesten keski-ikä on 42. Keski-ikää laskee kourallinen parikymppisiä, sillä suurin osa miehistä on viidenkympin korvilla.

-Suorituspuoli raahautuu palomestareiden perässä, 49-vuotias Ari Pelonen vitsailee.

Paloesimies Mika Uschanoff toteaa, että hänellä on vielä 30 vuotta edessä. Pelonen huomauttaa, että hänellä se on takana.

Jyrki Heinonen toteaa, että kyllä viisikymppinen alkaa olla aika kompura: katolle kiipeäminen ei suju niin näppärästi kuin nuoremmilta.

-Kukaan 65-vuotias ei enää mene katolle.

Harva jatkaa 65-vuotiaaksi asti

Palomiesten työvuoroon kuuluu kuntoilu, eikä sitä saa jättää väliin, vaikka ikää olisi 68. Pelonen toteaa, että jokainen haluaa olla kunnossa, sillä testit pitää läpäistä vuosittain. Hän ei tosin ole tehnyt kyykkytestiä aikoihin kipeän lonkkansa takia.

Pelonen ja Asko Vakkila, 50, aloittivat palomiehen ammatissa 80-luvulla. Siihen aikaan, kun he saivat virat, moni palomies jäi eläkkeelle, 55-vuotiaana.

-Meillä molemmilla on vielä kymmenen vuotta edessä, miehet hymähtävät.

Vuoden 1989 eläkeuudistuksen yhteydessä eläkeikää nostettiin 63-68-vuoteen.

-Jos joutuisin olemaan vielä kymmenen vuotta töissä, niin kyllä tässä usko alkaisi loppua, Jukka Vilkman, 55 vuotta ja 11 kuukautta sanoo.

1980-luvulla Vilkman olisi ollut samassa tilanteessa kuin Ollikainen on tällä viikolla. Vilkman tosin huomauttaa, että Eerokin saisi olla töissä pidempään, jos haluaisi.

-Olen onnellinen, että pääsen eläkkeelle, Ollikainen huokaisee.

Ei iäkäs poliisi paini rosvojen kanssa

Palomiesliiton puheenjohtaja ehdotti, että yli 55-vuotiaat palomiehet voitaisiin sijoittaa asemapäälliköiksi maakuntiin.

Viisikymppisen viisikon mielestä jotkut kevennetyt tehtävät ovatkin ihan kunnollisia, mutta joku on myös väläytellyt, että palomiehet voitaisiin laittaa museovartijoiksi tai nurmikkoa leikkaamaan.

-Miksei vanginvartijoille, balettitanssijoille tai kapiaisille keksitä jotain muuta tekemistä. Heillä on alhainen eläkeikä, Heinonen jyrähtää.

-Vanhemmat konstaapelit istuvat toimistoissa tutkijoina. Eivät he paini rosvojen kanssa enää 55-vuotiaina.

Miehet muistuttavat, että siihen aikaan, kun he aloittivat työnsä, apuvälineitä ei juuri ollut. Viisikosta neljällä on selkä mennyt ja sillä ainoalla terveselkäisellä vika on polvissa.

Miesten mielestä päättäjät arvostavat palomiehiä puheissaan, mutta tosi elämässä arvostus on kaukana. Virkoja ei ole, vaikka ala on nuorten suosiossa.

-Virkoja ei ole, mutta töitä riittää. Keikkojen lukumäärä lisääntyy koko ajan.

Sisäministerin kannattama visio, jonka mukaan pelastuslaitoksista tulisi turvallisuusalan tavarataloja, ei saa kannatusta.

-Se tarkoittaisi sitä, että työstä tulisi päivätyötä ja lisät putoisivat pois. Lisien ansiosta olemme nyt keskituloisia, mutta jos ne otetaan pois, meistä tulee huonotuloisia, Vilkman summaa. (HäSa)