fbpx
Uutiset

OP-ryhmän johtaja: Asuntolainoihin on haettu historiallisen paljon lyhennysvapaita, kesällä uusien lainojen kysyntä kääntyi kasvuun

OP-ryhmässä lyhennysvapaita on hakenut koronakriisin kuluessa 120 000 henkilöasiakasta. Myös Nordeassa hakijoita on ollut kymmeniätuhansia.
OP:n asumisen palveluista ja asuntorahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie mukaan kesän nousua asuntoluotoissa selittää koronakriisistä aiheutunut patoutunut kysyntä. Kuva: Arttu Laitala
OP:n asumisen palveluista ja asuntorahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie mukaan kesän nousua asuntoluotoissa selittää koronakriisistä aiheutunut patoutunut kysyntä. Kuva: Arttu Laitala

Koronakriisi on saanut suomalaiset hakemaan joukolla lyhennysvapaita asuntolainoihin. Hakemusten taustalla on koronaan liittyviä syitä, kuten työttömyyttä ja lomautuksia.

Esimerkiksi pankkikonserni OP-ryhmässä lyhennysvapaita on hakenut koronakriisin aikana noin 120 000 kotitaloutta kesäkuun loppuun mennessä. Suurin osa lyhennysvapaista on haettu asuntolainoihin.

Asiakkaat maksavat lyhennysvapaan aikana korkokulut lainasta normaalisti, mutta lainan pääoman takaisinmaksu lykkääntyy ja laina-aika voi pidetä. Yritysten luottojen lyhennysvapaita ja maksuaikojen muutoksia on vastaavasti haettu OP-ryhmässä 20 000 kappaletta.

Pankkikonserni Nordeassa asiakkaat voivat lyhennysjouston avulla esimerkiksi jättää lyhennyksen väliin verkko- tai mobiilipankissa. Lyhennysjouston ulkopuolelta lyhennysvapaata on haettu maaliskuun puolen välin jälkeen 28 000 asuntolainaan, Nordeasta kerrotaan.

OP:n asumisen palveluista ja asuntorahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie kuvaa lyhennysvapaahakemusten määrää historiallisen suureksi. Kesän aikana tilanne on kuitenkin normalisoitunut.

– Lyhennysvapaiden hakijamäärä on ollut kesäkuussa samalla tasolla kuin samaan aikaan viime vuonna, hän sanoo.

Danske Bank ei kerro lyhennysvapaita hakeneiden asiakkaidensa määriä. Pankki on myöntänyt lyhennysvapaita noin yhdelle viidestä asuntolaina-asiakkaastaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Lyhennysvapaahakemusten määrä on ollut Dansken mukaan normaalia suurempi.

– Pääsääntöisesti kaikki myöntämämme lyhennysvapaat ovat kohdistuneet asuntolainoihin, Aada Lätti Danske Bankin viestinnästä kertoo.

Keskimääräisesti myönnetyt lyhennysvapaat ovat olleet pankissa noin kuuden kuukauden mittaisia. Koronaviruspandemian pahimman vaiheen jälkeen asuntolainojen kysyntä on vilkastunut kesän aikana selkeästi, Lätti viestittää.

OP-ryhmässä henkilöasiakkaiden lyhennysvapaita on haettu keskimäärin seitsemän kuukauden ajaksi. Yritys hakemat lyhennysvapaat ovat puolestaan pääosin puolen vuoden mittaisia.

– Yrityksillä lainalyhennysten lykkäämisen vaikutus on usein muiden sopeutustoimien kuten palkkakulujen merkitystä pienempi, Christie muistuttaa.

Syksyn osalta koronatilanne luo epävarmuutta, koska esimerkiksi yritysten on hankala ennustaa toimintaansa kovin pitkälle eteenpäin. Miltä uusien asuntoluottojen kehitys näyttää?

– Saimme kesäkuussa asuntolainahakemuksia 25 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan. Koko vuoden osalta olemme noin 4 prosenttia edellä verrattuna viime vuoteen, Christie arvioi.

Koronakevään aikana kysyntä hiljeni voimakkaasti asuntoluotoissa, joten kesän nousua selittää hänen arvionsa mukaan patoutunut kysyntä. Esimerkiksi sijoitusasuntoja ostavat asiakkaat ovat kevään jälkeen palanneet lainamarkkinoille. Korona ei ole juurikaan vaikuttanut asuntojen hintoihin, OP-ryhmästä arvioidaan.

– Kun talous ja koronaluvut näyttävät nyt paremmilta, niin ihmisten luottamus heidän omaan talouteensa on parantunut, Christie sanoo.

Koronakriisissä on huomattava ero esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisiin. Tuolloin Yhdysvalloista alkanut finanssikriisi horjutti maailmantaloutta ja uhkasi kaataa pankkijärjestelmän.

– Finanssikriisiin verrattuna tämä (koronakriisi) tuli päälle kerralla ja todella lyhyessä ajassa. Molemmilla (kriiseillä) on ollut vakavia vaikutuksia, Christie sanoo.

Kysyntä

Pankkijätti Nordeassa uusien asuntolainojen kysyntä jatkoi kasvuaan vuoden toisella neljänneksellä vaikka kevät on ollut koronapandemian vuoksi poikkeuksellinen.

Nordea myönsi vuoden 2020 huhti-kesäkuussa suomalaisille henkilöasiakkailleen lähes 8 prosenttia enemmän asuntolainoja kuin viime vuoden vastaavalla neljänneksellä. Kevään aikana hakemuksia tuli ennätysviikkoina jopa 25 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Menot