Uutiset

Op-ryhmästä sukeutui finanssimahti

Vuosia jatkunut monivaiheinen taistelu sinivalkoisen pääoman linnakkeeksi kutsutusta Pohjolasta on päättynyt Osuuspankkien keskuspankin OKO:n voittoon. Maakuntien osuuspankkien omistama OKO osti Pohjolan osakkeet Suomi-yhtiöltä ja Ilmariselta. Kaupan myötä uusi omistaja hallitsee Pohjolaa nyt noin 60 prosentin osuudelta ja ilmoittaa lunastavansa loputkin osakkeet.

OP-ryhmästä tuli kerralla mahtitekijä Suomen rahoitus- ja vakuutusmarkkinoille. Kaupalla se kohosi merkittäväksi finanssitavarataloksi, vakuutusten ja rahoituksen marketiksi. Rahoituskonsernit Sampo ja Nordea saavat uudesta yhteenliittymästä kovan kilpailijan.

Pohjolan myyneet Suomi ja Ilmarinen kuittaavat osan kauppahinnasta OKO:n osakkeina, mutta eivät silti yllä siinä määräävään asemaan. Valta OKO:ssa on edelleen maakuntien osuuspankkien käsissä.

On luonnollista, että lähivuosina nähdään useita muutoksia, kun OKO ja sen tytäryhtiöksi tuleva Pohjola järjestelevät palveluitaan. Tällä hetkellä niiden yhteenlaskettu konttoriverkosto on tiheä ja kattava. Konttoreita yhdistellään ja sen myötä myös henkilöstömäärää supistetaan.

OKO:n pääjohtaja Antti Tanskanen puhui tuoreeltaan noin 500 henkilön vähentämistarpeesta, joka hoidetaan eläkejärjestelyin. Jää nähtäväksi, onnistuuko saneeraus näin, vai jatkuvatko rahoitusmarkkinoilla viime vuosina kovin yleiset irtisanomiset.

Vielä 1980-luvun lopun kasinotalouden huumassa monet soittelivat kuolinkelloja suomalaiselle osuustoiminnalle. Pieniin osuuksiin pirstaloituneen omistusmallin uskottiin olevan tiensä päässä. Osuuskunnilla ei ollut pääomia ja niiden moniportaista hallintoa pidettiin raskaana ja rohkeisiin avauksiin kykenemättömänä.

Osuustoiminta on kuitenkin vahvistunut ja löytänyt uuden suunnan. Viime viikolla SOK osti Suomen Sparin ruotsalaiselta rahoitusyhtiöltä ja nousi selvästi Keskon edelle päivittäistavarakaupan markkinajohtajana. OKO:n ja Pohjolan yhdistyminen osoittaa, että myös osuustoiminnasta kumpuavat yritykset kykenevät mittaviin operaatioihin.

Kuluttajan, pankkien ja vakuutusyhtiöiden asiakkaiden näkökulmasta kiristyvä kilpailu on vain hyväksi. Uusi yhteenliittymä ei varmasti tyydy nykyisiin asemiinsa, vaan hakee lisäkasvua. Pankkikilpailun myötä korot eli rahan hinta on laskenut alhaiselle tasolle ja kohta myös vakuutusten hinnat seurannevat perässä.

Häviäjänä OKO:n ja Pohjolan liitossa on vasta pari vuotta sitten pääkaupunkiseudulle perustettu Säästöpankki Nooa. OKO ei voi edes tytäryhtiönsä kautta olla omistamassa kilpailijapankkia, joka joutuu etsimään uuden kumppanin. Osuuspankkien kanssa löyhää yhteistyötä tehneet vakuutusyhtiöt Lähivakuutus ja Fennia putoavat myös kuviosta.

OKO:n ja Pohjolan liitto sementoi huomattavan varallisuusmassan kotimaisiin käsiin. Vaikka rahalla ei välttämättä ole isänmaata, sitä välittävillä yrityksillä toki on. Monelle suomalaiselle tällä on edelleen oma merkityksensä.

Kotimaisuus ei toki yksin riitä takaamaan menestystä, mutta ei siitä haittaakaan ole.

Päivän lehti

3.8.2020