Uutiset

Operaatio Sammaleisen laulut soivat ARXantaina

Laulua, leikkiä, tanssia, kalojen tunnistamista ja veden tutkimista mikroskoopilla. Voiko jännempää ja mukavampaa retkipäivää kuvitellakaan? Operaatio Sammaleinen on tieteen ja taiteen yleisötyöhanke, joka tarjoaa elämyksellisiä, ekologiseen elämäntapaan ohjaavia sisältöjä eri ikäisille kohderyhmille.
 
Keväästä 2011 Sammaleinen on toteuttanut yhteistyössä ARXin ja Vanajavesikeskuksen kanssa Veden matkassa -työpajakokonaisuutta, jossa jossa yhdistetään luontopolku ja luonnosta löytyvien näytteiden keräily sekä tutkiminen runoon, tanssiin ja musiikkiin. Sammaleisen nimen takaa löytyvät muusikko-lauluntekijä Petri Keinonen ja tanssija-laulaja Kati Kotilainen.
 
– Veden matkassa on retkipäivä, joka alkaa Katin ja Peten vetämällä osuudella, joka sisältää laulua ja leikkiä, Vanajavesikeskuksen projektipäällikkö Mika Soramäki kertoo.
 
– Sitten lapset lähtevät luontoon, jossa otetaan näytteitä vedestä ja tunnistetaan katiskaan saatuja kaloja. Sitten palataan sisätiloihin tutkimaan näytteitä mikroskoopilla ja lopuksi lapset luovutetaan vielä takaisin Sammaleisen huostaan.
 
Onni-Monni mukana
 
Työpajat ovat saavuttaneet suuren suosion ja palaute on ollut ylistävää. Ensi keväänä Veden matkassa laajentaa reviiriään maakuntiin.
 
– On ollut mahtavaa, kun tiimissä on osaavia ja tietopuolen hallitsevia ihmisiä, Kotilainen kiittelee.
 
– Nyt kun olemme työskennelleet yhdessä, palaset ovat ikään kuin loksahtaneet paikoileen ja kokonaisuudesta on tullut todella napakka paketti.
 
Keinonen ja Kotilainen ovat esittäneet pajoissa ja tapahtumissa Sammaleisen luontolauluja, joista on tekeillä keväällä julkaistava albumi. Levynkappaleista kuulaan maistiaisia ARXantain yhteydessä kello 11 ja 14 Keinusalissa. Samalla julkaistaan levyn ensimmäinen single Kalle ja Kaisla. Single on ennakkoon myös kuultavissa Lasten oikeuksien päivänä eli tänään keskiviikkona youtube-versiona ARXin ja Vanajavesikeskuksen nettisivuilla. 
 
Esteetöntä kulkua
 
ARXantai on perheille maksuton tapahtumapäivä, joka järjestetään kahdeksan kertaa vuodessa. Lauantaina ARX-talossa on toimintaa kahdessa kerroksessa. Mukana tapahtumassa on tietenkin myös Vanajavesikeskuksen maskotti Onni-Monni.
 
– Lapsen oikeuksien päivän teema on tänä vuonna vammaisten lasten oikeudet, joten ohjelma on rakennettu yhteistyössä Kehitysvammaisten tukiyhdistyksen kanssa, kulttuurituottaja Ann-Marie Fagerström sanoo.
 
– Ohjelmassa on muun muassa leikkia ja laulua, värikylpyjä, sirkustyöpajoja, taidenäyttely ja nukketeatterin kokeilua. Tarjontaa on runsaasti, huippusuosittu perhekahvila Hiekkakakku on tietenkin auki ja joka paikkaan pääsee myöskin pyörätuolilla, joten toivottavasti ihmiset lähtevät liikkeelle.
 
ARXantai la 23.11. klo 10-15 ARX-talolla Verkatehtaalla. 
 
 
 
 

Asiasanat

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic