Kolumnit Uutiset

Opetellaanpa tarkkaavaisiksi

Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti liikennettä. Syynissä ovat erityisesti tarkkaavaisuus, risteysajo ja koulujen lähistöllä liikkuminen. Hyvä niin!

Koulujen alkamisen aikaan saimme lukea hiuksia nostattavia tarinoita piittaamattomuudesta liikenteessä, johon juuri oli liittynyt suuri joukko pieniä lapsia. Toivottavasti nuo uutiset herättelivät edes joitakuita turvallisempaan käytökseen koulujen läheisyydessä.

Puhelin on yksi yleisimmistä tarkkaavaisuuden nappaajista. Aiemmin luuri kädessä autoilevat olivat tavallisin näky, mutta nyt kännykkää käyttävät todella monet pyöräilevätkin.

Meno on hurjaa ja kovin, kovin riskialtista, kun risteyksiin porhalletaan katse puhelimessa. Tähän eivät syyllisty pelkästään holtittomasti pelmahtelevat lapset, vaan myös aikuiset, joiden pitäisi osata arvioida riskit.

Asenneremontti ei olisi pahitteeksi niin nuorilla kuin aikuisilla, joiden tehtävä on näyttää mallia lapsille. Tarkkaavaisuus ja huomaavaisuus ovat opittavissa, jos niin haluaa.

Olen ihaillen seurannut kaupunkiajoa kauan sitten Madeiralla ja viime vuosien lomilla Teneriffalla.

Siellä liikenne on vilkasta ja ajoittain todella vauhdikastakin, mutta autoilijat antavat poikkeuksetta tietä suojatielle pyrkivälle.

En tiedä minkälaisella ukaasilla tämä on saatu aikaan, mutta suomalaiseen tapaan tottunutta tämä jaksaa hämmästyttää. Voisimme ottaa oppia.

Punaisia päin ajaminen on meillä todella yleistä. Enkä nyt puhu vanhoista vihreistä eli keltaisesta valosta, vaan risteykseen tuupataan valon vaihduttua punaiseksi.

Tämä on vaarallista ja syö lisäksi suojatielle pyrkivän aikaa.

Esimerkiksi Viipurintien leveiden väylien ylittäminen on hitaalle vanhukselle haastavaa ilman sitäkin, että osan ajasta varastavat punaisia päin ajavat. Vaarasta puhumattakaan.

Suojatien pitäisi tarjota turva jalankulkijalle. Näin ei ole, kun suojatien eteen pysähtyneen auton ohittaa pysähtymättä viereistä kaistaa toinen auto, mikä on valitettavan yleistä. Ei ole montakaan päivää siitä, kun olin moista käytöstä todistamassa.

Toki jalankulkijankin on oltava tarkkaavainen. Ei kadun yli voi sännätä yhtäkkiä eikä kännykkää näpelöiden.

Tapana on syytellä virheistä muita tiellä liikkujia. Väitän, että meillä itse kullakin on peiliin katsomisen paikka. Yritän parantaa tarkkaavaisuuttani.