Uutiset

Opettaja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – Oli kosketellut oppilaita ja lähetellyt heille asiattomia viestejä

Oppilaiden seksuaalinen ahdistelu ehti jatkua useiden vuosien ajan, ennen kuin koulu teki opettajasta rikosilmoituksen vuoden 2017 alussa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina aineenopettajan yhdeksästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tuomittu on toiminut helsinkiläisellä yläasteella matematiikan ja datatekniikan opettajana. Tapahtumat ajoittuvat elokuusta 2013 marraskuuhun 2014 sekä elokuusta 2015 huhtikuuhun 2017.

Opettaja on muun muassa lähettänyt yhdeksäsluokkalaisille oppilailleen seksuaalipainotteisia viestejä ja kuvia sosiaalisessa mediassa kouluajan ulkopuolella ja kosketellut heitä koululuokassa opetuksen yhteydessä.

Hän on lähettänyt alle 16-vuotiaille pojille kuvia muun muassa miehen sukupuolielimistä ja viestitellyt oppilaiden kanssa seksistä, itsetyydytyksestä ja homoseksuaalisuudesta.

Opettaja hieroi tunneilla tiettyjen oppilaiden hartioita ja niskaa, silitti hiuksia, halasi takaapäin ja kosketteli ja silitteli reisiä. Koskettelua tapahtui, kun opettaja kävi auttamassa oppilaita. Oppilaiden mielestä opettajan koskettelu oli epämiellyttävää, ahdistavaa ja kummallista.

Kun opettajan koskettelu ja viestittely tuli koulun tietoon, hänelle annettiin kirjallinen varoitus marraskuussa 2014. Menettely kuitenkin jatkui varoituksen antamisen jälkeen, lukuvuoden 2015–2016 alkaessa, ja paljastui syksyllä 2016. Koulu teki opettajasta rikosilmoituksen vuoden 2017 alkupuolella ja opettajan teot loppuivat hänen pidätykseensä 20. huhtikuuta 2017.

Kiisti kaikki syytekohdat

Opettaja kiisti käräjäoikeudessa kaikki syytekohdat. Hän on osin myöntänyt teonkuvaukset oikeiksi, katsoen kuitenkin, ettei hänen menettelynsä ole täyttänyt lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöä. Tunnusmerkistöön kuuluu, että teko on ollut sekä seksuaalisesti olennainen, että omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.

Käräjäoikeus luki opettajan syyksi kaikki yhdeksän lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Hänet tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, kahden ja puolen vuoden koeaikoineen.

Lisäksi opettaja on velvoitettu maksamaan valtiolle rikosuhrimaksu sekä korvaamaan valtiolle todistelukustannukset ja asianomistajien avustajille maksetut palkkiot.

Opettaja maksaa neljälle oppilaalle korvausta aiheuttamastaan kärsimyksestä 1200 euroa ja yhdelle 1500 euroa, sekä yhdelle asianomistajalle myös hänen oikeudenkäyntikulunsa. Muut saavat oikeusapua valtion varoin.

Yksi oppilaista vaati korvausta myös tilapäisestä haitasta, mutta käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen, sillä sille ei ollut näyttöä.

Asia käsiteltiin käräjäoikeudessa suljetuin ovin. Oikeudenkäyntiaineisto pidetään salassa 60 vuoden ajan asian vireille tulosta.

Menot