fbpx
Uutiset

OPH ja OAJ: Niqab tai burkha eivät ole ongelma suomalaisissa kouluissa - Norja kielsi kasvot peittävät huivit kouluissa

Norjan suurkäräjät kielsivät kasvot peittävät niqabit Norjan kouluissa.

Lakimies Sanna Haanpää Opetushallituksesta (OPH) toteaa, että Suomen kouluista ei ole kantautunut viestiä, että musliminaisten tai -tyttöjen kasvot osittain tai kokonaan peittävät huivit olisivat ongelma. Samaa mieltä on opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– En ensimmäistäkään sellaista viestiä ole saanut koko urani aikana. Suomalainen koulumaailma suhtautuu avoimesti ja kunnioittavasti eri kulttuureihin. Huivi on iso asia muslimeille, kantaväestölle ei.

Luukkaisen mukaan muslimieni pukeutuminen uimaopetustunneille on herättänyt opettajissa kysymyksiä.

– Niitäkään kysymyksiä ei ole koettu ongelmiksi, vaan ratkaistaviksi asioiksi, Luukkainen toteaa.

Ylen mukaan Norjan suurkäräjät päätti tiistaina äänestyksen jälkeen kieltää huivit opetustilanteissa. Norja seurasi päätöksellään Tanskaa, joka kielsi musliminaisten burkhien ja niqabien käytön julkisilla paikoilla toukokuussa.

Norjassa päätöstä perusteltiin sillä, että opettajan on tärkeää nähdä oppilaansa kasvot.

Luukkaisen mukaan norjalaisten perustelu on ontuva.

– Millaiseen valoon tuo perustelu asettaisin etä- ja verkko-opetuksen? Eihän sielläkään olla aina mukana omilla kasvoilla, vaan nimitiedolla kirjautuneena, Luukkainen herättelee.

Kiellon voi määrät turvallisuussyistä

OPH:n Haanpää sanoo, että koulut voivat omilla järjestyssäännöillään määritellä pukeutumista. Kiellot voivat olla perusteltuja vain turvallisuussyistä.

– Ja silloinkin vain tietyillä oppitunnilla tai tehtävissä. Niitä ei voi määrätä esimerkiksi koko koulupäivän ajaksi, vaan vaikkapa käsityötunnilla, jos on vaara huivin tarttumisesta johonkin koneeseen. Lävistyskoruihin on kouluissa voitu tuolla perusteella puuttua.

Kielto voidaan Haanpään mukaan sen sijaan määrätä esimerkiksi toisia loukkaaville vaatteille. Sellaisia voisivat olla esimerkiksi rasistiset painatukset tekstiileissä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Menot