Uutiset

Opinnäytetyöt puhuttivat opiskelijoita ja yrittäjiä

Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) liiketalouden opiskelijat kaipaavat lisää kontakteja työelämään, vaikka työharjoittelupaikkoja onkin järjestynyt mukavasti.

-Haluamme, että opinnäytetyöt monipuolistuisivat ja opiskelijat saisivat helpommin harjoittelupaikkoja, sanoo opiskelija Satu Sivula. Hän oli yksi torstaina Visamäen kampuksella järjestetyn yrittäjätapaamisen järjestelijöistä.

Sivula painottaa opinnäytetöiden tilaamiseen ja harjoittelupaikan tarjoamiseen liittyvien käytäntöjen selkeyttämistä.

-Näin ammattikorkeakoulun ja yritysten välinen tieto välittyisi nopeammin ja paremmin.

Liiketalouden opintoihin Hamkissa liittyy viiden kuukauden pakollinen työharjoittelu.

Hämeenlinnan seudun Osuuspankissa kesätyössä tai työharjoittelussa tradenomeja on ollut vuodesta 2003 lähtien. Vuodessa on tarjolla yhdeksän-kymmenen kesätyö- ja harjoittelupaikkaa.

Yksikön johtaja Tuire Nissi kuvaa kokemuksia positiivisiksi.

-Hamkin opiskelijat ovat tehneet meille vuodesta 1999 lähtien 26 opinnäytetyötä. Tällä hetkellä niitä on tekeillä on kuusi.

Aiheita aihepankista

Hämeenlinnan seudun Osuuspankissa työharjoittelu- ja kesätyöpaikat ovat pääsääntöisesti asiakaspalvelu- ja myyntitehtäviä. Työharjoittelijoille ja ensimmäisen kesän kesätyöntekijöille järjestetään maaliskuussa kaksipäiväiset koulutuspäivät.

-Pankki ei yleensä ole ensimmäinen kesätyöpaikka. Asiakaspalvelu- ja rahankäsittelykokemuksesta on etua valinnoissa, Nissi selvittää.

Opinnäytetöitä varten on olemassa aihepankki, jossa tällä hetkellä tarjolla on noin 50 aihetta.

Pankki auttaa aihevalinnassa ja määrittelee jokaiselle opiskelijalle oman ohjaajan. Opinnäytetyöt tehdään pääsääntöisesti omalla ajalla. Pankki korvaa etukäteen sovitut opinnäytetyön tekemisestä aiheutuneet kulut.

Kritiikissä perää

Tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan kantahämäläiset yrittäjät ovat tyytymättömiä yhteistyöhön yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa.

Kehitysjohtaja Pertti Puusaari myöntää yrittäjien kritiikin Hamkin osalta osittain oikeaksi.

-Opinnäytetöiden kohdalla kontaktit yrityselämään ovat jääneet edelleenkin liian vähäisiksi. Tässä mielessä opiskelijoiden järjestämä yrittäjätapaaminen oli askel oikeaan suuntaan. (HäSa)