Uutiset

Opiskelijat hyväksyvät fuusion

Mielenkiintoinen ajatus, mutta miten se saadaan toimimaan käytännössä?

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat ottavat varauksellisen innostuneesti vastaan kaavailut opinahjonsa yhdistämisestä Lahden ja Uudenmaan ammattikorkeakoulujen kanssa.

Tietojenkäsittelyä opiskelevat Miia Viljanen, Teppo Tuominen ja Eero Parviainen pohtivat, että voisivat mahdollisesti ottaa opinto-ohjelmaansa kursseja myös Lamkin ja Laurean tarjonnasta.

-Ja voisihan se parantaa Hämeenlinnan näkyvyyttä olla osa Suomen suurinta ammattikorkeakoulua. Mutta mitä yhdistymisellä varsinaisesti haetaan, eikös ylipäätään ole tavoitteena vähentää ammattikorkeakoulujen määrää? opiskelijat kyselevät.

Bio- ja elintarviketekniikka opiskeleva Taru Heinonen pohtii niin ikään, olisiko kyseessä vain hallinnollinen asia vai näkyisikö fuusio jollain lailla koulun arjessa.

-Yhdistyminen on ok, kunhan se ei tarkoita sitä, että pienet toimipisteet lakkautetaan. Hämeenlinnan me-henki voisi korostua, toisaalta voisi tuntea kuuluvansa suurempaan yhteisöön, Heinonen arvioi yhdistymisen vaikutuksia.

Enemmän mahdollisuuksia

Hamkin, Lamkin ja Laurean rehtorit ovat olleet valmiita fuusioon. Myös Hamkin yhtymävaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) pitää ajatusta jättimäisestä ammattikorkeakoulusta erittäin hyvänä.

-Jos halutaan turvata ammattikorkeakoulutasoinen opetus alueellamme, pitää katsoa kaikki vaihtoehdot. Näen yhdistymisessä huomattavasti enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia, Rautio sanoo.

Hän uskoo, että fuusio hyödyttäisi etenkin opiskelijoita, joilla olisi jatkossa entistä suurempi valinnanvapaus.

-Opiskelijat voisivat oikeasti valita kursseja vapaasti kaikista toimipisteistä. Se mahdollistaisi myös saman kurssin alkamisen useamman kerran vuodessa. Opiskelija voisi valita kursseista sen, joka hänelle sopii parhaiten, Rautio pohtii.

Yhtenä suuren korkeakoulun etuna hän näkee myös sen tuomat kansainväliset mahdollisuudet. Hän muistuttaa, että Kanta-Häme on ollut opiskelun kansainvälistymisessä ”vähän lapsenkengissä”.

-Suomessa ei ole ehkä Aalto-yliopistoa lukuun ottamatta yhtään kansainvälisesti todella kiinnostavaa korkeakoulua, Rautio toteaa.

Keskustelua ei pidä torpata

Rautio on mukana kolmen ammattikorkeakoulun ohjausryhmässä, joka keskustelee yhdistymisestä kokouksessaan ensi viikolla. Hamkin toinen edustaja kokouksessa on yhtymähallituksen forssalainen puheenjohtaja Minna Lintonen (sd.), joka toppuutteli yhdistymispuheita maanantaina Radio Hämeen haastattelussa.

Lintosen mukaan yhdistyminen on mahdollista, mutta siihen ei pidä mennä kovin nopealla aikataululla. Rautio ei näe syytä toppuutteluun.

-Toisaalta puhutaan, että eri vaihtoehdoista pitäisi puhua avoimesti ja ajoissa. Sitten samaan aikaan torpataan keskustelua heti alkuunsa. Nyt keskustelu on avattu ennen kuin päätökset ovat valmiita, Rautio toteaa.

Yhdistymisen kritisoijat pelkäävät, että jättikorkeakoulussa suljettaisiin Hamkin nykyisiä toimipisteitä. Rautio on toista mieltä.

-Se keskustelu meillä on joka tapauksessa edessä. Uskon, että jos hallintoa puretaan, ajassa ja paikassa liikkuva opiskelu lisääntyy. Mutta jos tarjolla on riittävän laadukasta ja hyvää opetusta, ei sellaista yksikköä ryhdytä lakkauttamaan, Rautio sanoo. (HäSa)