Uutiset

Opiskelijat loivat ekologisen tuhkauurnan

Tuhkauurnan pitäisi olla kaunis ja kestää hautaamiseen asti, mutta maassa sen pitäisi maatua mahdollisimman nopeasti jäljettömiin.

Muotoilun opiskelijat Minna Luntta ja Piela Auvinen Hämeen ammattikorkeakoulusta ratkaisivat tämän materiaalipulman kehittämällä savesta valmistetun ja nopeasti rapautuvan ekologisen tuhkauurnan.

Nurmijärveläisen Luntan ja hattulalaisen Auvisen tutkimus palkittiin Hämeen ammatillisen koulutuksen ja tutkimuksen säätiön Nuoren tutkijan apurahalla.

Ekouurnan ainekset tulevat maasta ja maaksi ne jälleen pian myös muuttuvat. Opiskelijat etsivät materiaalitutkimuksen keinoin sopivan savipohjaisen materiaalin, josta voi valmistaa uurnan ilman keraamista polttoa. Samalla Luntta ja Auvinen etsivät myös väriaineita, joiden vaikutus maaperään on otettu huomioon.

Joka kolmas suomalainen tuhkataan ja haudataan uurnassa. Keraamiset uurnat ovat suosittuja, mutta poltettu savi säilyy maaperässä vuosituhansia. Uurnan taas pitäisi säädösten mukaan maatua tai rapautua kohtuullisen ajan kuluessa.

Opiskelijoiden tarkoituksena on tulevaisuudessa suunnitella tutkimustulosten pohjalta omat uurnamallistot. (HäSa)

Päivän lehti

28.2.2020