Uutiset

Opiskelijoiden tupakointi kaduilla tuonut epäsiisteyttä ja vaaratilanteita

Opiskelijoiden siirtäminen tupakoimaan ammatillisen oppilaitoksen tontin rajojen ulkopuolelle on aiheuttanut Koulutuskeskus Tavastiassa useita ongelmia ja jopa vaaratilanteita liikenteelle.

Tällä viikolla pyöräilijä kaatui ja loukkasi itsensä, kun tupakoitsijat tukkivat Taimistontien kevyen liikenteen väylän eivätkä väistäneet pyörällä liikkujaa. Hän joutui koukkaamaan ajoradalle, kaatui, lensi ohjaustangon yli ja sai pyörän päällensä.

Kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen pahoittelee tapahtunutta ja toteaa opiskelijoiden ja henkilöstön tupakointikäyttäytymisen olleen hallinnassa ennen viime lokakuussa tapahtunutta tupakkalain uudistusta.

– Vanha systeemi, jossa tupakointi oli sallittua oppilaitoksen tupakkapaikoilla, toimi varsin hyvin. Paikat olivat siistejä eivätkä häirinneet ketään. Nyt joudumme ajamaan nuoret tupakkalain myötä yleiselle alueelle pyörä- ja kävelyteille.

Tämä aiheuttaa monia ongelmia, muun muassa roskaamista.

– Varmasti lainsäätäjillä on ollut hyvä tarkoitus eli tupakoinnin vähentäminen, mutta meidän kannaltamme laki on hirveän tässä mielessä huono, Haajanen toteaa.

Oppilaitos suorittaa tehovalvontaa
Tauoilla kymmenet tupakoitsijat täyttävät myös Hattelmalantie 8:n puoleisen kevyen liikenteen väylän koulun kohdalla.

Hiusalaa opiskelevat Neea Toivonen, 18, ja Ronja Uusikivi, 17, olivat tupakalla keskiviikkona iltapäivän kahvitauon aikaan. He, kuten muutkin tupakoitsijat, astuivat asfalttiin maalatun keltaisen viivan toiselle puolelle. Viiva on merkkinä siitä, että enää ei olla koulun rajojen sisäpuolella.

– Jotkut pyöräilijät eivät tykkää, että porukka seisoskelee pyörätiellä, kun he eivät pääse ajamaan ohi. Suurin osa ei väistele, vaan olettaa, että pyöräilijät väistävät. Jengi kokee, että tää on nyt niiden röökipaikka, Toivonen sanoo.

– Joku mummo kerran tönäisi ohi kävellessään, kun oltiin vähän leveästi, Uusikivi muistaa.

Kumpikin heistä toivoisi vanhoja tupakkapaikkoja takaisin.

– Siellä oli enemmän tuhkiksia. Nyt porukka heittelee tumpit pitkin jalkakäytäviä, Uusikivi kertoo.

Kuntayhtymän johtajan Jouni Haajasen mukaan uudesta tupakointikulttuurista on tullut ”yllättävän vähän” negatiivista palautetta. Oppilaitos järjesti naapurustolle tiedotustilaisuuden uudesta tupakkalaista ja sen mahdollisista vaikutuksista lain tultua voimaan.

– Ne, jotka tulivat paikalle, olivat aika ymmärtäväisiä.
Oppilaitos on nyt kolmen viikon ajan suorittanut tupakoitsijoiden tehovalvontaa.

– Tilanne on mennyt parempaan suuntaan, kun siihen on puututtu. Nyt yritämme kiinnittää huomiota siihen, että osa pyörä- ja kävelytiestä jätettäisiin vapaaksi kanssaliikkujille, Haajanen lupaa. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic