Uutiset

Opiskelupaikan saaminen riippuu osoitteesta

Peruskoulunsa lopettaneiden jatko-opiskelumahdollisuudet tuntuvat riippuvan paljon siitä, missä opiskelija sattuu asumaan. Kuntaliiton mukaan tänäkin syksynä arviolta 3 000-4 000 kaikista peruskoulunsa päättäneistä jäi ilman opiskelupaikkaa.

Akaalla Toijalan yhteiskoulun lopettaneista ysiluokkalaisista 22 oli vailla mitään opiskelupaikkaa vielä kesäkuun alussa. Täydennyshakujen jälkeen määrä täsmentyi noin viiteentoista.

Nyt kuntaan on päätetty perustaa kymppiluokka. Oksan mukaan vastaavaa ei ole tapahtunut miesmuistiin. Kunnalle ei tule lisäkustannuksia, sillä valtionusuudella saadaan katettua noin kymmenen oppilaan kulut.

-Kyllähän se itsetunnolle käy, jos kaverit pääsevät jatkokouluun ja itse ei. Toisaalta, jos keskiarvo alkaa vitosella, ovat mahdollisuudet aika heikot, sanoo yhteiskoulun rehtori Jukka Oksa.

Osasyynä Akaan ennätyslukemiin Oksa pitää toisen asteen koulutuksen aloituspaikkojen vähenemistä. Myös korkeat keskiarvot nostavat monelle tien pystyyn.

-Parturi- tai kosmetologilinjoille voi tarvita yli ysin keskiarvon. Myös rakennus- ja lvi-puolelle hakevien keskiarvon on oltava yli kahdeksan, luettelee Oksa.


Pois kaduilta kuljeskelemasta

Hyvinkään-Riihimäen seudulla peruskoulun päättäneiden tilanne on hieman huonontunut edellisvuodesta. Kun viime vuonna vaille opiskelupaikkaa jäi noin 80 nuorta, on heitä tänä vuonna vajaa sata.

-Keskiarvovaatimukset ovat selvästi nousseet. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle vaaditaan todella hyviä todistuksia, sanoo rehtori Ari Orelma Hyvinkään ja Riihimäen seudun ammatti- ja aikuisopisto Hyriasta.

Hyriassa keskiarvovaateet ovat keskimäärin seitsemän molemmin puolin. Jos esimerkiksi 20 parasta valitaan, määrää alimman valituksi tulleen keskiarvo keskiarvorajan.

Vaikeinta on päästä esimerkiksi eläintenhoitajaksi tai taidekoulutukseen, helpointa merkonomiksi tai kone- ja metallipuolelle. Orelman mukaan aloituspaikkoja on pikemminkin lisätty kuin vähennetty.

-Hyviä vaihtoehtoja välivuodeksi ovat muun muassa kymppiluokka tai nuorten työpajat. Emme halua, että kukaan jää vuodeksi kaduille kävelemään, summaa Orelma.


Hyvälläkin todistuksella rannalle

Hämeenlinnassa tilanne näyttää kaikkein valoisammalta. Koulutuskeskus Tavastian rehtori Heini Kujalan mukaan kokonaan opiskelupaikattomia on vain muutamia. Muut ovat saaneet paikan hyvien tukitoimien, kuten 10-luokan tai ammattistartin avulla. Näitä paikkoja voi kysellä yhä.

-Paikkoja on haettu tasaisesti, ja moni on päässyt ensisijaiseen hakutoiveeseensa, sanoo Kujala.

Ammattioppilaitoksiin pääsemistä ei ratkaise pelkästään peruskoulun todistus, vaan pisteitä voi saada muustakin, muistuttaa Kujala. Myös sillä on vaikutusta, kuinka paljon hakijoita kyseiselle alalle on.

-Hyvälläkin keskiarvolla voi jäädä rannalle. Aloituspaikkojen määrä Tavastiassa on pysynyt suurin piirtein viime vuoden lukemissa, toteaa Kujala. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic