fbpx
Uutiset

OP:n Ritakallio: "Kotitalouksien tilanne on yhä hyvä, eikä keväällä koettua lomautusten aaltoa ole toistaiseksi näkyvissä"

OP ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio sanoo, että Suomen talouden elpyminen kriisiä edeltävälle tasolle vie pitkään. Ritakallion mukaan kotitalouksien tilanne on yhä hyvä, ja kevään 160 000 ihmisen lomautusaaltoon ei palata loppuvuonna. Nyt lomautettuina on alle 60 000 henkilöä. OP ryhmä julkaisi osavuosikatsauksensa tänään.
OP ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio esitteli tänään ryhmän tuloksen. Hän sanoi, että on tärkeää turvata terveyttä, mutta yhteiskunnan ja talouden pitäisi myös toimia mahdollisimman normaalisti. Kuva: Mauri Ratilainen
OP ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio esitteli tänään ryhmän tuloksen. Hän sanoi, että on tärkeää turvata terveyttä, mutta yhteiskunnan ja talouden pitäisi myös toimia mahdollisimman normaalisti. Kuva: Mauri Ratilainen

OP ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio arvioi, että mikäli koronaviruspandemia pysyy kohtuullisesti hallinnassa, talous jatkaa vähitellen elpymistään. Näkymät ovat kuitenkin yhä epävarmat niin koti- kuin vientimarkkinoilla. Hyviäkin uutisia on tullut, kuten Helsingin telakan risteilijätilaus keskiviikkona.

Maailmantalous alkoi palautua kevään romahduksesta kolmannella vuosineljänneksellä. Elpyminen oli kuitenkin epätasaista, ja kansantuote oli selvästi alle edellisvuoden tason lähes kaikkialla.

– Syksyllä koronapandemiatapausten määrä kääntyi jälleen kasvuun, mutta seuraukset ovat toistaiseksi olleet lievempiä kuin keväällä, Ritakallio kommentoi.

– Yhteiskunnan kannalta tärkeää turvata terveyttä, mutta yhteiskunnan ja talouden pitäisi myös toimia mahdollisimman normaalisti, Ritakallio kuvasi haastetta.

Hän uskoo pandemian olevan vielä pitkään tavalla tai toisella läsnä ihmisten arjessa.

Rahoitusmarkkinat ovat hänen mukaansa säilyneet rauhallisina osin keskuspankkien merkittävän tuen vuoksi. Korot ovat kauttaaltaan poikkeuksellisen matalat.

Käteinen vähenee, riskihenkivakuutukset kaupaksi

Pandemia on näkynyt pankeissa muun muassa käteisen käytön nopeana vähenemisenä. Riskihenkivakuutusten kysyntä on myös kasvanut.

Asuntojen hintakehityksessä koronan vaikutus ei näy. Asuntoluottokannan kasvu OP:ssa jatkui, mutta kasvuvauhti hidastui 0,9 prosenttiin.

Sijoitusasuntolainojen kysyntä on OP ryhmässä vahvassa kasvussa. Lainahakemuksia sijoitusasuntoihin on lähes 25 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Lainojen keskikoko noin 100 000 euroa. OP:n asiakaskyselyn mukaan 12 prosenttia omistaa yhden tai useamman sijoitusasunnon.

OP ryhmän tulos heikkeni

OP ryhmän tulos ennen veroja tammi–syyskuussa oli 526 miljoonaa euroa. Se laski 150 miljoonaa euroa vertailukaudesta. Tuloksen laskuun vaikuttivat ennen kaikkea sijoitustoiminnan tuottojen pieneneminen sekä saamisten arvonalentumisten eli luottotappiovarausten kasvu.

OP:n asiakasliiketoiminnan tuotoista korkokate ja vakuutuskate tammi-syyskuussa kasvoivat. Lisäksi Vallilan kiinteistön myynti kasvatti tulosta. Kaupasta kirjattiin myyntivoittoa liiketoiminnan muihin tuottoihin 98 miljoonaa euroa.

Kolmannen vuosineljänneksen tulos ennen veroja oli 239 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin heinä-syyskuussa oli 280 miljoonaa euroa eli 40 miljoonaa euroa heikompi.

– Kolmas vuosineljännes oli vahvin vuosineljännes tänä vuonna, Ritakallio sanoi.

OP kertoo, että vaikka kriisi on pitkittynyt, niin maksuvaikeuksiin ajautuneiden asiakkaiden määrä on edelleen pysynyt vähäisenä. Saamisten arvonalentumisten kasvu hidastui kolmannella vuosineljänneksellä selvästi, OP kertoo osavuosikatsauksessaan.

Saamisten arvonalentumiset kasvoivat viime vuoden tammi-syyskuun 36 miljoonasta 183 miljoonaa euroon. Nettoluottotappiot kasvoivat saamisten uudelleenjärjestelyjen takia 42 miljoonasta 82 miljoonaan euroon.

Ritakallio muistutti, että luottotappiovaraukset on nykyisin kirjattava ennakollisesti, jos on pientäkin indikaatiota, että asiakkaan maksukäyttäytyminen olisi muuttumassa.

Koronaviruspandemian aiheuttama markkinakehitys laski sijoitustoiminnan tuottoja varsinkin ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Tuotot sijoitustoiminnasta laskivat tammi-syyskuussa 64 prosenttia 76 miljoonaan euroon verrattuna edellisen vuoden vastaavaan jaksoon. Vuosi 2019 oli sijoitustoiminnan kannalta ennätyksellinen.

OP:n kulut kasvoivat tammi-syyskuussa neljä prosenttia vertailukaudesta muun muassa henkilöstö- ja ICT-kulujen kasvun sekä sääntelystä aiheutuvien kulujen nousun takia. Vuoden 2020 ICT-kuluja kasvattaa kertaluontoinen investointi tietojärjestelmäympäristöön.

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeuksellinen epävarmuus kasvattaa OP ryhmän saamisten arvonalentumisia ja heikentää sijoitustoiminnan tuottoja. OP ryhmän vuoden 2020 tuloksen ennen veroja arvioidaan jäävän pienemmäksi kuin vuoden 2019 tulos.

Tulos heikkeni

OP ryhmän tulos ennen veroja oli 526 miljoonaa euroa tammi-syyskuussa, kun se vuotta aiemmin oli 676 miljoonaa euroa.

Kolmannen vuosineljänneksen tulos ennen veroja oli 239 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin heinä-syyskuussa oli 280 miljoonaa euroa.

Asiakasliiketoiminnan tuotoista korkokate kasvoi tammi-syyskuussa 4 prosenttia 960 miljoonaan euroon ja vakuutuskate 16 prosenttia 476 miljoonaan euroon. Nettopalkkiotuotot, 679 miljoonaa euroa, olivat viime vuoden tasolla.

Saamisten arvonalentumiset kasvoivat viime vuoden tammi-syyskuun 36 miljoonasta 183 miljoonaa euroon

Nettoluottotappiot kasvoivat saamisten uudelleenjärjestelyjen takia 42 miljoonasta 82 miljoonaan euroon.

OP ryhmän luottokanta kasvoi vuodessa neljä prosenttia 94 miljardiin euroon ja talletukset 13 prosenttia 71 miljardiin euroon.

OP:n kulut kasvoivat tammi-syyskuussa neljä prosenttia vertailukaudesta muun muassa henkilöstö- ja ICT-kulujen kasvun sekä sääntelystä aiheutuvien kulujen nousun takia.

OP ryhmän vakavaraisuus laski hieman 18,3 prosenttiin.

Ryhmän vuoden 2020 tuloksen ennen veroja arvioidaan jäävän pienemmäksi kuin vuoden 2019 tulos.

Menot