Uutiset

OP:n Ritakallio: Pankkien tuloksiin kohdistuu paineita – vuoden 2020 haaste on kustannusten hallinta

OP-ryhmän viime vuoden tulos oli 838 miljoonaa euroa eli 121 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2018. Kun luvuista poistetaan eläkevastuun siirron vaikutus, niin OP:n vuoden 2019 tulos nousi 165 miljoonaa euroa.
OP-ryhmä julkisti tänään viime vuoden tuloksensa, jota kommentoi pääjohtaja Timo Ritakallio. Kuva: Silja Viitala
OP-ryhmä julkisti tänään viime vuoden tuloksensa, jota kommentoi pääjohtaja Timo Ritakallio. Kuva: Silja Viitala

OP-ryhmän viime vuosi sujui hyvin. Vertailukelpoisin luvuin tulos nousi 165 miljoonaa euroa. OP:n luvuissa on nyt otettava huomioon se, että pankin vuoden 2018 tulosta nosti lakisääteisen työeläkevastuun siirtäminen Ilmariselle.

OP:n markkinaosuus kasvoi asunto- ja yritysluotoissa sekä vahinkovakuutusliiketoiminnassa. Luottokanta nousi viisi prosenttia 91 miljardiin euroon ja talletuskanta 4 prosenttia 64 miljardiin euroon. Sijoitustoiminnan tuotot kasvoivat vertailukaudesta 214 miljoonaa euroa 425 miljoonaan euroon.

Ritakallion mukaan OP-ryhmä onnistui kääntämään myös kulunsa laskuun. Vertailukelpoiset kulut laskivat edellisestä vuodesta kolme prosenttia. OP:n vakavaraisuus oli 19,5 prosenttia. OP-ryhmän omistaja-asiakkaiden määrä ylitti vuoden lopussa kahden miljoonan rajan.

Ritakallio sanoo, että pankki on tehnyt määrätietoista työtä asiakaskokemuksen parantamiseksi ja onnistunut lyhentämään puhelinpalvelujen vastausaikaa ja nostamaan asiakastyytyväisyyttä. OP investoi toimintansa kehittämiseen 313 miljoonaa euroa viime vuoden aikana.

OP kävi viime vuoden lopussa yt-neuvottelut osaamiskeskuksissa ja palvelukeskuksissa. Noin 460 työtehtävää lakkasi ja uusia syntyi noin 190.

Tämä vuosi viime vuoden tasoa

Vuoden 2020 tuloksen OP odottaa olevan vuoden 2019 tasoa. Ritakallio toteaa, että tämän vuoden haaste on kustannusten hallinta.

– Pankkien tuloksiin kohdistuu paineita matalan korkotason ja kiristyvän pankkisääntelyn vuoksi, Ritakallio toteaa OP-ryhmän tilinpäätöstiedotteessa.

Talouden riskit ovat Ritakallion mukaan hellittäneet viime vuoden synkimmistä tunnelmista, mutta näkymät ovat vaisut. Odotettavissa on hidasta kasvua. Monet pitkäkestoiset haasteet ovat ratkaisematta ja uusia syntyy muun muassa ilmastonmuutoksen myötä.

– Toimintaympäristö on haastava sekä talouspolitiikalle että yrityksille.

Menot