fbpx
Uutiset

Oppilas sai sairauskohtauksen liikuntatunnilla Espoossa - IS: Oppilas kuoli sairaalassa

Oppilas on joutunut sairaalaan espoolaisen koulun liikuntatunnilta kuluneella viikolla. Asian vahvistavat STT:lle Espoon opetustoimen johtaja ja Tiistilän koulun rehtori. Ilta-Sanomien tietojen mukaan sairaalaan viety poika on kuollut.

Koulun rehtori vahvisti lehdelle, että oppilas oli joutunut sairaalahoitoon. Espoon opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen kertoi STT:lle sunnuntaina, että sairauskohtauksen liikuntatunnilla Tiistilän koulussa saanut oppilas oli viety ambulanssilla sairaalahoitoon.

Tiistilän koulun rehtori Mirja Pirinen täydensi STT:lle, että opinahjon yläkoulun oppilas oli viety torstaina sairaalahoitoon liikuntatunnilta.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan liikuntatunnilla oli suoritettu niin kutsuttua piip-testiä. Sukkulajuoksutestissä juostaan 20 metrin matkaa edestakaisin yhä nopeammin niin kauan kuin juoksija jaksaa.

Tiistilän koulu on yhtenäisen perusopetuksen koulu, jossa opetetaan sekä alakoulu- että yläkoululuokkia.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo Lännen Medialle, että opetusministeriö edellyttää kuolemantapauksen tarkkaa selvittämistä.Testi kerää tietoa terveystarkastuksiinValtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Minttu Korsberg kertoo, että 20 metrin viivajuoksutesti (eli piip-testi) on osa Move-mittauksia. Nyt kolmatta kerta tehtävillä mittauksilla kerätään tietoa 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysisestä toimintakyvystä. Mittaukset selvittävät kestävyyskuntoa, liikkuvuutta ja lihaskuntoa.

Korsbergin tietoon ei ole tätä ennen tullut, että testien yhteydessä olisi ilmennyt oppilailla terveysongelmia.

– Viivajuoksutestissä on maksimiaika, jonka jälkeen se viimeistään lopetetaan kunkin oppilaan kohdalla. Toinen vaihtoehto on, että testi päättyy tuota nopeammin, kun juoksija ei jaksa enää enempää. Itse en osaa arvioida lääketieteellisestä näkökulmasta, miten raskas testi on.

Korsbergin mukaan Move-mittaukset tehdään sovellettuina, eli helpotettuina, jos oppilaalla on jokin tiedossa oleva, pysyvästi suorituskykyä rajoittava sairaus. Lyhytaikaisen sairauden, kuten flunssan saaneille testejä ei tehdä.

Liikuntaneuvoston pääsihteeri korostaa, että Move-mittaukset eivät ole oppilaan liikunnan arvosanan arviointiperuste. Jyväskylän yliopiston kehittämillä mittauksilla kerätään terveystarkastuksiin liittyvää tietoa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005829868.html
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4088106/Opetusministeri+Espoolaiskoululaisen+kuolemantapaus+on+jarkyttava+uutinen+asia+on+selvitettava+erittain+tarkasti

Asiasanat

Menot