fbpx
Uutiset

Oppiriitaa peruspalveluista

Tuskin yhdellekään suomalaiselle on jäänyt epäselväksi, mistä vuoden 2004 kuntavaaleissa on kyse. Ensin peruspalveluista, sitten peruspalveluista ja kolmanneksi peruspalveluista.

Tarkennettakoon heti, että keskusteluissa on lähinnä toistettu peruspalvelu-sanaa ja viis välitetty siitä, millä rahalla palveluja tuotetaan.

Kukaan ei ole vaivautunut sanomaan sitäkään ääneen, että kuntien pelivara palveluissa on rahapulan takia järkyttävän pieni.

Vaalitaistelussa on auennut selvä rintamalinja vasemmiston ja porvaripuolueiden välille. Vasemmiston mielestä peruspalvelujen tuottaminen on kunnan tehtävä, keskusta ja kokoomus pitävät mahdollisena mallia, jossa kunta ostaa palveluja yksityiseltä tuottajalta.

Miksi kunnissa hyvin maanläheisestä asiasta pitää tekemällä tehdä uskonkappaletta, oppiriitaa ja suoranaista aatetta? Suomessa on edelleen edes jonkin sortin kunnallinen demokratia. Jo tästä lähtökohdasta katsoen tuntuisi luontevalta, että jokainen kunta itse päättäisi tavat, jolla se tuottaa peruspalvelunsa.

Keskustelu on ohittanut yksin kuntien erot. Helsingissä, Turussa ja Hämeenlinnassa on täysin eri mahdollisuudet kilpailuttaa palveluja kuin tuhannen asukkaan pienkunnassa.

Palvelutuotannon suuri viisaus ei ole tehnyt pesää Helsingin puoluetoimistoihin, vaikka puoluejohtajien puheista näin voi päätellä.
Tuntuu kuin kunnan tuottamien peruspalvelujen arvostus olisi äkkiä noussut. Ilmiö on hieman kummallinen. Vielä hetki sitten kuntien peruspalveluja rusikoitiin suurella lekalla…

Kouluissa oli liian vähän opettajia ja liian paljon oppilaita.
Terveyskeskuksissa oli aina jonoja, liian vähän lääkäreitä ja liian paljon
potilaita. Päiväkodeissa oli, yllätys yllätys!, liian vähän hoitajia ja liian paljon hoitolapsia. Vanhainkodeissa vanhukset oli jätetty heitteille.

Niin ja kaikki kunnat työntekijät olivat huonosti palkattua väkeä.
Tällaista rapakuntoon ajautunutta -ja ajettua – kunnallista systeemiäkö äänestäjien pitäisi kuntavaaleissa puolustaa?

Vielä pari päivää kunnan peruspalvelut ovat arvossaan. Sen jälkeen soi vanha torvi mollissa: kunnissa asiat ovat päin helvettiä.

Kuntavaalit lämmittävät jopa Paavo Lipposta. SDP:n puheenjohtajan mielestä kuntien on vaikea valvoa yksityisten tuottamien palvelujen laatua.
Harvinaisen löysää puhetta Lipposelta.

Miten mahtaa kunnan palvelujen laadunvalvonta pelata jo keskisuuressa kaupungissa, jossa kunnan työntekijät tuntevat toisensa? Kuka valvoo ketä ja mistä tulevalla henkisellä kantilla?

Kun kunta tilaa palvelut yksityiseltä, laadunvalvonta ei voi nykyoloihin verrattuna mitenkään vaikeutua -jos kunta vain on tilaamansa työn laadusta kiinnostunut.

Lipponen vähättelee ideologisista syistä tilaajan valtaa.

Menot