fbpx
Uutiset

Oppositio hiillosti keskustaa Katri Kulmunin haastattelusta: "Luulisi hallituksen korvia punoittavan"

Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallitus pyrkii minimoimaan koronakriisin vahinkoja ja varmistamaan, että Suomi pääsee kasvuun mukaan, kun se lähtee liikkeelle.
Liike Nytin Hjallis Harkimon mielestä Katri Kulmunin haastattelu viime viikonloppuna oli kovaa tekstiä. Kuva: -
Liike Nytin Hjallis Harkimon mielestä Katri Kulmunin haastattelu viime viikonloppuna oli kovaa tekstiä. Kuva: -

Oppositio otti eduskunnan budjettikeskustelussa esille keskustan entisen puheenjohtajan ja entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin
haastattelun
Ilta-Sanomissa.

– Se oli kovaa tekstiä, luulisi hallituksen korvia punoittavan, Liike Nytin Hjallis Harkimo sanoi.

Harkimo ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen lukivat ääneen Kulmunin haastattelun ydinkohtaa.

– Nyt on vuosi eletty pelkästään velkarahan jakamisella ja siitä on kyllä sopuun päästy. Mutta talouden tervehdyttämisestä ei, Kulmuni sanoi haastattelussa.

Harkimo piti Kulmunin esittämää arvostelua rehellisenä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että korona on tarjonnut hallitukselle verukkeen olla tekemättä mitään niille kroonisille ongelmille, jotka olivat olemassa jo ennen koronaa.

Kokoomuksen Timo Heinosen mielestä Kulmunin haastattelu herättää kysymyksen, miksi keskusta on hallituksessa.

– Tuntuu siltä, että keskustan puheenjohtajat vähän niin kuin kypsyvät vasta kautensa jälkeen.

Heinosen mukaan Kulmuni kritisoi valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) johdolla tehtyä talous- ja työllisyyspolitiikkaa.

– Työllisyysasteen nousua ei ole lainkaan näköpiirissä, mutta mitä niille talouden ongelmille on tehty, kysyy Kulmuni. Ei niille kovinkaan paljon ole tehty, on menty päinvastoin alaspäin, hän itse vastaa.

Heinonen luki myös haastattelusta kohdan, jossa Kulmuni sanoi, että hallituksen pitäisi noudattaa itse sopimiaan asioita eikä koko ajan lieventää niitä.

– Ministeri Vanhanen, eikö edeltäjänne puhukin järkeviä, Heinonen kysyi.

Kulmuni: Toimista puuttuu tasapaino

Katri Kulmuni sanoi eduskunnassa, ettei hän epäile lainkaan, etteikö Vanhanen jaa julkisen talouden huolestuttavaa kuvaa.

– Keskustassa tämä hyvin ymmärretään, mutta ymmärretään se koko hallituksessa.

– Eihän kukaan ole kritisoinut täällä koronatoimia. Mutta kun tullaan työllisyystoimiin ja julkisen talouden vahvistamiseen ja siihen, kuinka hallituksen sopima kestävyystiekartta ja työllisyystoimet vahvistaisivat taloutta, niin valitettavasti ne eivät ole tasapainossa. Ne ovat siis epäuskottavia, Kulmuni sanoi.

Hän jatkoi, että velkaantumisen vähentäminen vaatii kestävyystiekartan yhteensovittamista työllisyystoimien kanssa siten, että toimet vahvistavat julkista taloutta.

Marin: Kriisi on yhä vakava

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomi on edelleen vakavan kriisin keskellä.

– Tämänkaltaisessa kriisissä parasta politiikkaa on pyrkiä minimoimaan vahinkoja. Sitä me olemme tehneet tämän ja ensi vuoden talousarvioissa.

– Kun katsomme eteenpäin, tehokkain tapa estää tulevaisuuden velkaantumista on elvyttää, varmistaa se, että kun kasvu lähtee liikkeelle, Suomi on siinä kasvussa mukana.

Marinin mukaan tätä kuvaa myös ensi vuoden talousarvio.

– Se on tässä tilanteessa erittäin pragmaattista, tosiasiat tunnustavaa politiikkaa, hän sanoi.

Menot