fbpx
Uutiset

Oppositio kiittelee ja vastustaa: "Jos olisi todella ollut kiire, hallitus olisi laittanut tiedustelulait soten edelle"

Perustuslakivaliokunta linjasi, että tiedustelulakipaketin edellyttämälle perustuslain muutokselle ei ole esteitä. Muutos voidaan myös säätää kiirehdityssä järjestyksessä, valiokunta lausui, vaikka suositteli tavallista lainsäätämisjärjestystä.
Annika Lapintie (vas.) johtama perustuslakivaliokunta suosittelee perustuslain muuttamista perinteisessä lainsäätämisjärjestyksessä, mutta kiirehditylle käsittelylle ei sen mukaan ole estettä.

Vihreiden perustuslakivaliokunnan jäsen Ville Niinistö sanoi perjantaina, etteivät vihreät ole vielä muodostaneet kantaansa tiedustelulainsäädännön kiireellisyydestä.

– Seuraavaksi asia menee ryhmään käsittelyyn, sanoo Niinistö.

Hän arvioi, että eduskuntaryhmä saa päätöksensä tehtyä lähiviikkoina. Hänen mukaansa vihreillä painavat muun muassa se, että massavalvonnan riski saadaan pienennettyä ja Suojelupoliisin parlamentaarista valvontaa lisättyä.

– Näyttää ainakin siltä, että on hyvää tahtoa luoda eduskuntaan iso enemmistö.

Vasemmistoliitto ei puolestaan Li Anderssonin mukaan kannata nopeutettua säätämisjärjestystä.

– Kun vaalikautta on näin vähän jäljellä ja ottaen huomioon, että muut lainvalmisteluhankkeet – kuten sote – ovat ajaneet tämän edelle, niin meistä pitäisi edetä perustuslain normaalin marssi- ja säätämisjärjestyksen tahdissa, Andersson sanoo.

Sinisten perustuslakivaliokunnan jäsen Matti Torvinen kiitteli perustuslakivaliokunnan kantaa kiireelliseen säätämiseen.

– Mietintö vahvistaa sitä, että otamme vakavasti kansainvälisen tilanteen kiristymisen.

Torvinen korosti olevansa tyytyväinen siitä, että perustuslakivaliokunnan päätös oli yksimielinen.

SDP:n Kari: Hallitus viivytellyt lakipaketin kanssa

Sosiaalidemokraattien puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja hallintovaliokunnan jäsen Mika Kari ei halunnut vielä perjantai-iltapäivällä arvioida SDP:n eduskuntaryhmän lopullista kantaa lakipaketin kiireellisyyteen.

– Perustuslakivaliokunnan kanta oli yksimielinen, mikä osaltaan kertoo myös demarijäsenten näkemyksestä. Eduskuntaryhmä tarkastelee asiaa myöhemmin.

Kari olisi toivonut perustuslakivaliokunnalta selkeää omaa kantaa kiireellisen käsittelyn tarpeellisuuteen.

– Kun valiokunta ei lausunut kiireellisyyden tarpeellisuudesta, jää tulkinta eduskunnan suureen saliin.

Kari arvioi, että kiirehdityllä perustuslain säätämisellä voitaisiin säästää useita kuukausia, mutta hän kyseenalaistaa sen, kuinka kiireellisenä hallitus pakettia on pitänyt.

– Hallituksella oli kahdeksan kuukautta aikaa odotuttaa pakettia soten jaloissa. Jos olisi todella ollut kiire, hallitus olisi laittanut tiedustelulait soten edelle jo alkukeväällä.

Lisää valtuuksia Supolle ja puolustusvoimille

Tiedustelulakipaketti sisältää lakiesitykset siviilitiedustelusta, sotilastiedustelusta ja tiedustelun valvonnasta sekä ehdotuksen perustuslain muutoksesta. Perustuslain muutos heikentäisi kansalaisten viestien suojaa.

Hallituksen mukaan lakien tavoitteena on ehkäistä muun muassa terrorismia ja vakoilua sekä turvata infrastruktuuri kyberhyökkäyksiltä.

Lakipakettiin kuuluvia uusia toimivaltuuksia ovat muun muassa viestien jäljentäminen, paikkatiedustelu, postipakettien pysäyttäminen jäljentämistä varten ja tietoliikennetiedustelu eli verkkoliikenteen seuranta.

Valtuuksia voi lakiesitysten mukaan käyttää ilman rikosepäilyä. Lupa tietoliikennetiedusteluun täytyy hakea tuomioistuimelta.

Supo voisi jatkossa tehdä tiedustelua myös ulkomailla. Samalla tulisi mahdolliseksi yhteistyö ulkomaisten tiedustelupalveluiden kanssa Suomen rajojen sisäpuolella.

Tiedustelun valvomiseksi eduskuntaan ollaan perustamassa tiedusteluvalvontavaliokuntaa. Tiedustelun laillisuutta valvoisi uusi viranomainen tiedusteluvaltuutettu.

Menot