Uutiset

Opposition oppivuodet vasta alussa

Kolme vaalikautta, kaksitoista vuotta yhtäjaksoisesti keskeisenä hallituspuolueena ollut SDP ottaa ensiaskeleita oppositiopuolueena. Takana on raskas vaalitappio, jonka seurauksena ote kirposi vallasta ja edessä on vähintään nelivuotinen korpitaival.

Toistaiseksi opposition linja on vielä hahmottumatta. Siihen ei ole toki ollut tilaisuuttakaan. Hallitusohjelman arvostelu ja ministerien määrän päivittely ovat vasta kevyttä alkulämmittelyä.

Aikooko oppositio ampua kaikkea mikä liikkuu vai poimiiko se hallituksen esityksistä vain tietyt asiat, joihin iskee? Osa ministereistä on kokemattomia ensikertalaisia ja saattavat innoissaan ja huomaamattaan avata hallitusrintaman kyljen opposition raadeltavaksi.

Hallituksella on vankka selkänoja eduskunnassa, 126 kansanedustajaa lukeutuu hallituspuolueisiin. Opposition voima lepää poikkeuksellisen hennoilla harteilla. Vasemmisto ei juurikaan voi luottaa kristillisdemokraattien tai perussuomalaisten tukeen. Ne eivät tunnusta vasemmiston aatemaailmaa ja edustavat muutenkin poliittisen kentän toista laitaa.

Kahden edustajapaikan vaalitappion kokeneen Vasemmistoliiton ei kannata liiaksi niittautua demarien kylkeen. Jos se niin tekisi, sen profiili demareista vasemmalla olevana vaihtoehtona hämärtyisi.

Puolueet kohtaavat myös ammattiyhdistyspolitiikassa. Vasemmistoliitto haluaa sielläkin pitää edes pienen hajuraon kilpailijaansa ja vaalia siten horjuvia asemiaan.

On ilmeistä, että vasemmisto-oppositio purkaa tuntojaan ensimmäisen kerran vappuna, työväen perinteisenä ja kansainvälisenä mielenosoituspäivänä. Puheista saattaa tulla pitkästä aikaa ärhäköitä, koska demarien ei tarvitse puolustaa maan hallituksen tekoja.

Toisaalta puheet jäävät paljolti demagogiaksi, koska parissa viikossa uusi hallitus ei ehdi sellaista syntiä tekemään, josta vasemmisto saisi todellista pontta puheisiinsa.

Valtionhoitajapuolueen viitan karistaminen vie SDP:ssa aikansa. Se ei voi toviin rökittää hallitusta olan takaa, sillä puolueen puumerkki näkyy muun muassa kuluvan vuoden budjetissa.

Demareille voi vielä pitkään esittää kysymyksen, miksi ette hoitaneet asioita kuntoon pitkällä hallituskaudellanne?

Uusi hallitus on heti alkuun hieronut suolaa haavoihin päättämällä purkaa demareille erityisen läheisen työministeriön. Vankan linnakkeen hävitystyötä ei puolueessa voida sivuuttaa kevyesti.

Vasemmisto voi tietysti yrittää hälyttää ammattiyhdistysliikettä apuun hallitusta hiillostaessaan. SAK:n johto on kuitenkin viestittänyt haluaan tulla toimeen myös uuden hallituksen kanssa. Tämä lupaus kannattaa noteerata myös valtioneuvoston linnassa.

Maata voidaan hallita ilman demareitakin. Korpitaipaleesta voi tulla pitkäkin, sillä hallituksella on hyvät eväät onnistua työssään. Joka tapauksessa demarit lähtevät tuleviin eduskuntavaaleihin kaukaa keskustan ja kokoomuksen takaa.

Päivän lehti

26.5.2020