fbpx
Uutiset

Opposition Orpo tiukkana: Pääministerin vaihtuminen ei ole ilmoitusasia

Kokoomuksen puheenjohtaja muistuttaa perustuslain järjestyksestä
Muistakaapas perustuslain mukainen prosessi, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo korosti. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Muistakaapas perustuslain mukainen prosessi, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo korosti. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Oppositiopuolueet ovat saaneet seurata sivusta päähallituspuolue sdp:n kärvistelyä ja viimeksi tiistaina keskustan epämääräisiä kommentteja hetki sitten eronpyyntönsä jättäneen pääministeri Antti Rinteen tilanteesta.

Nyt kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähestyi tiukkasanaisella tiedotteella. Hänen viestinsä on, että pääministerin valitsee eduskunta avoimen prosessin kautta.

– Pääministeri vaihtuminen ei ole ilmoitusasia, eikä siitä voida päättää vain sdp:n kabineteissa. On käynnistettävä perustuslain järjestyksessä tapahtuva prosessi, jossa eduskunta keskustelee avoimesti hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken, Orpo toteaa.

Hänen mukaansa tässä tilanteessa ei ole enää kysymys vain pääministeri Rinteestä.

– Kysymys on suomalaisen demokratian uskottavuudesta ja suomalaisten uskosta hallituksen kykyyn hoitaa asioita. Kyse on siitä, voidaanko poliittiseen päätöksentekoon luottaa.

Hän muistuttaa, että perustuslain mukaan eduskuntaryhmät on kutsuttava koolle keskustelemaan uuden hallituksen muodostamisesta.

– Kokoomus haluaa aidot, avoimet ja demokratiaa kunnioittavat tunnustelut hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken.

Oman osansa saa myös entinen hallituskumppani keskusta.

– Sen on valittava, jatkaako se vasemmistolaisen politiikan tukipilarina vai katsooko se vaihtoehtoja avoimelta pöydältä, hän jatkoi.

Kokoomus oli ensimmäisenä vaatimassa Rinteen eroa viime viikolla.

Menot