fbpx
Uutiset

Oppositiopuolueet pohtivat huomenna kantojaan perustuslain kiireelliseen muuttamiseen

Eduskunnassa vallitsi iltapäivän täysistunnossa hyvin laaja yksimielisyys tiedustelulakien ja niiden vaatiman perustuslain muutoksen tarpeellisuudesta. Sen sijaan lakien kiireellisyys ei ihan kaikkia vakuuta. Selvästi kiirehtimistä vastusti ensimmäisessä käsittelyssä vasemmistoliitto, jonka mielestä nopeutetulle menettelylle ei ole tällä hetkellä poikkeuksellista tarvetta. Puolueen mielestä asiassa on parempi odottaa vaalien yli.

– Kun tehdään muutoksia kansalaisten perusoikeuksiin, on kansalaisilla itsellään oltava mahdollisuus antaa mielipiteensä, mieluiten vaalien kautta, sanoi Silvia Modig (vas.).

Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että luottamuksellisen viestin salaisuutta voidaan rajoittaa, jos tietoa hankitaan kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta tai sotilaallisesta toiminnasta. Viestin suojaan puuttumisen tulee olla mahdollisimman kohdennettua ja rajattua. Perustuslakivaliokunta ei nähnyt perustuslain muutoksen kiireelliselle menettelylle estettä, mutta jätti sen eduskunnan harkittavaksi.

Opposition eduskuntaryhmät pohtivat kantaansa kiireellisyyteen muun muassa huomenna ryhmäkokouksissaan, ja siitä keskustellaan ensi viikon tiistaina asian toisessa käsittelyssä. Jos kiireellisyyttä tuolloin esitetään, siitä äänestetään keskiviikkona. Kiireelliseksi julistamiseen vaaditaan viiden kuudesosan enemmistö annetuista äänistä.

Asiasanat

Menot