Kolumnit Uutiset

Oppositiossa johtoasema vaihtumassa

Perussuomalaiset on Timo Soinin johdolla ollut, ei vain määrällisesti, vaan myös painoarvollisesti johtava oppositiopuolue. Nyt roolit ovat painoarvon suhteen vaihtumassa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on petrannut otettaan. Hänen uskottavuutensa perään huudeltiin aluksi, mutta ei huudella enää. Sipilän asiallisuus ja päättäväiset puheet ovat tehneet tehtävänsä. Etenkin kuntauudistuksessa hän on onnistunut tuomaan esiin selkeän vaihtoehdon hallituksen esitykseen.

Perussuomalaisten vaihtoehto on jäänyt epäselväksi. Timo Soini on puhunut vain lähipalveluiden säilymisen tärkeydestä ja siitä, miten jokaisella suomalaisella on oikeus arvokkaaseen ja hyvään vanhuuteen taloudellisesta ja sosiaalisesta asemasta riippumatta.

Hämärän peittoon ovat kuitenkin jääneet Soinin keinot, joilla vähenevien tulojen ja lisääntyvien kulujen olosuhteissa nuo lupaukset kyetään lunastamaan.

Perussuomalaisten kannatus perustuu paljolti Soinin persoonaan ja EU:n ongelmien vatvomiseen. Euromaiden rahoituskriisi ja Suomen osallistuminen kriisirahoitukseen antavat tukevan kartun Timon käteen. Sillä on mukava mätkäistä tukiesityksiä päähän.

Kun Soini vielä osaa tehdä sen osuvilla sananvalinnoilla, on kannatus pysynyt korkeana, joskin laskevana.

Soinin ongelmana on se, että vanhan virren veisaaminen väsyttää jo kansalaisia. Mies itsekään ei ole entisessä vedossa. Innostuksen palo on kritiikissä vaihtunut väsyneisiin toisteluihin.

Soini ja perussuomalaiset elävät uuden jytkyn toivossa. Kunnallisvaaleissa tuli selkeä voitto, mutta eduskuntavaalien jytkystä jäätiin kauas. Soini ilmoitti jo, että puolue lähtee hakemaan uutta nousua eurovaaleista.

Miten mahtaa käydä? Nyt pitäisi itsellä olla selkeä ja uskottava vaihtoehto sille, mitä eurojohtajat nyt tekevät. Aalto-yliopiston professorit Sixten Korkman ja Vesa Puttonen sanovat, että päättäjien liikkeet ovat oikeansuuntaisia mutta riittämättömiä.

Heidän mielestään Kreikan velkataakkaa pitäisi keventää antamalla velkoja anteeksi, eikä vain pidentää laina-aikoja ja alentaa korkoja. Yliopistomiesten mantran toistaminen ei riitä siihen, että Soini vetäisi kannattajia puoleensa.

Onhan valtiovarainministeri Jutta Urpilainenkin (sd.) sivulauseessa antanut ymmärtää, että velkojen anteeksi antaminen voi olla mahdollisuuksien rajoissa.

Keskustan kannattajille riittää se, että Sipilä toistaa nuo yliopistomiesten puheet ja moittii hallitusta kyvyttömyydestä tehdä päätöksiä. Keskustajohtaja voi vahvistaa sanomisiaan myös sillä, että budjettikin on epärealistinen, ja sen pohja petti jo ensimmäisillä syksyn pakkasilla.

Kiinnostavaksi poliittisen elämän tekee nyt se, että oppositiopuolueet käyvät jatkossa kahden rintaman sotaa. Hallituksen lisäksi pitää haastaa jatkuvasti oppositiokumppani. Keskustassa perussuomalaiset asetetaan päämaaliksi jo senkin takia, että eniten aitovieriltä on valunut kannattajia siihen suuntaan.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic