Uutiset

Optiokohusta jää kutisevat arvet

Eduskunnan talousvaliokunnan on tänään määrä saada valmiiksi lausuntonsa, joka koskee energiayhtiö Fortumin jättisuuriksi paisuneita optioita.

Optiokohusta jäävät kiusallisen kutisevat arvet niin Matti Vanhasen (kesk.) hallitukselle edeltäjineen kuin myös eduskunnalle, jonka talousvaliokunta on tosin ansiokkaasti edes yrittänyt selvittää mitä itse asiassa on tapahtunut, kun moinen möhläys pääsi tapahtumaan.

On käsittämätöntä, että valtion etua valvovien viranomaisten ja poliitikkojen toiminta voi olla niin epämääräisesti johdettua, ettei vastuunkantajaa löydy kirveelläkään.

Syntipukkia ei ole löytynyt, eikä sellaiseksi ole suostunut edes optiojärjestelyjen avainhenkilö, entinen kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.). Hän on sanonut, ettei Fortumin menestys ole ollut hänen ansiotaan eivätkä palkitsemisjärjestelmät hänen syytään.

Mönkäreen seuraaja Mauri Pekkarinen (kesk.) on haukkunut mennen tullen optiot ja vakuuttanut, että valtionyhtiöiden johtajien uudelle osakepalkkiojärjestelmälle tulee katto, joka estää kohtuuttomuudet. Pekkarinen ei ole jättänyt mainitsematta, että hänen tullessaan ministeriksi kiellettiin optio-ohjelmat valtionyhtiöissä.

Pääasiallinen opetus jää sellaiseksi, että on myöhäistä varoa, kun vahinko on tapahtunut.

Vähintä mitä voi toivoa on se, että epäonnistuminen osattaisiin niellä kunnialla edes ajan kanssa ja vähitellen. Mitä vielä: kaikki vastuulliset kakovat yhä kurkkuaan.

Vetoomukset, joiden mukaan fortumilaiset vapaaehtoisesti luopuisivat etuisuuksistaan olivat toiveajattelua ja vastuunpakoilua.

Varsinainen virhe tehtiin silloin, kun optio-ohjelma hyväksyttiin sellaisenaan kaikkine päällekkäisyyksineen. Kaikki on ollut sen jälkeen enemmän tai vähemmän jälkiviisasta päivittelyä.

Fortumin arvo ampaisi alamaista pilviin, mutta kukaan ei osannut arvailla ajoissa, että niin käy, ei edes johtava jälkiviisas, kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen, joka on nostanut aktiivisesti optiojärjestelyjen vääristymiä esille. Ristiretkensä hän aloitti jo oppositiossa eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja on jatkanut sitä viime vaalien jälkeen ministerinä.

Kun optio-ohjelmasta on päässyt nauttimaan niinkin moni kuin 350 fortumilaista, on optioiden takaisinmaksatus tai edes kohtuullistaminen mahdoton urakka. Oikeusministeri Leena Luhtanen (sd.) tekikin ainoan mahdollisen johtopäätöksen, kun hän selvin sanoin tyrmäsi poikkeuslain, jonka nojalla optiomiljoonia olisi voitu leikata.

Sopimuksiin perustuvien optioiden osittainenkin jäädytys olisi epäluottamuslause Fortumin toimivalle johdolle. Ja mistäs heitä voi syyttää, siitäkö, että he nostavat työantajansa heille aikanaan mukisematta lupaamaa korvausta. Optioiden pohjana on yhtiön loistava menestyminen, olkoonkin, että siitä osa perustuu aivan muuhun kuin Fortumin johdon toimintaan.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic