Uutiset

Orbán haluaa Unkarista vahvan ja kristillisen

Unkaria johtavat jo yhdeksättä vuotta kansallismielinen Fidesz-puolue ja pääministeri Viktor Orbán. Huhtikuun vaaleissa lähes puolet äänesti Fideszia.

Nyt Orbán haluaa tehdä Unkarista vahvan ja kristillis-demokraattisen maan, jossa talous kukoistaa. Näin sanoo unkarilainen politiikan tutkija Zoltán Kiszelly, joka kävi Suomessa Unkarin suurlähetystön vieraana toukokuussa.

– Meille (Unkarin hallitus) kristilliset arvot tarkoittavat perhettä, jossa on mies, nainen ja lapsia. Kotona voi tehdä mitä vain haluaa, mutta valtion tukema ja ihanteellinen perhe muodostuu miehestä ja naisesta, Kiszelly valottaa Orbánin hallituksen ajattelua.

Kiszellyn mukaan Unkari vaalii myös eurooppalaisia perusarvoja, kuten sananvapautta, mielipiteenvapautta ja lehdistönvapautta.

Vaikuttaa siltä, että Unkarin nykyisillä vallanpitäjillä on kaipuu jopa menneeseen. Kiszellyn mielestä Ranskassa, Saksassa ja Italiassa elettiin ”kultaista aikaa” 1950–1960-luvuilla.

– Jos voisimme valita, emme valitsisi tätä aikaa, jolloin on massasiirtolaisuutta. Haluaisimme talousihmeen ajan, Kiszelly sanoo.

– Jos kysyt länsieurooppalaisilta, milloin he olivat onnellisia, luulisin, että kahdeksan kymmenestä saksalaisesta sanoisi, että tuolloin oli hyvä.

Orbánin ja Fidezsin johtamana Unkari on kuitenkin suuntaamassa yhä kauemmas yllämainituista eurooppalaisista arvoista.

Esimerkiksi Unkarin mediakenttä on lähes kokonaan valtapuolueen käsissä, ja jopa oikeuslaitoksen riippumattomuus on joutunut koetukselle.

Pahempaa on tulossa: hallitus aikoo kriminalisoida siirtolaisten auttamisen. BBC:n mukaan pahimmillaan auttaja saisi vankeustuomion, jos hän edistää turvapaikan hakemista, osallistuu salakuljetukseen tai rahoittaa siirtolaisuutta.

Hallitus jätti lakiehdotuksensa asiasta parlamentille viime tiistaina.

YK:n pakolaisjärjestö ja monet muut siirtolaisia auttavat järjestöt tuomitsivat lakiehdotuksen tuoreeltaan.

Esimerkiksi turvapaikanhakijoille lakiapua tarjoava Unkarin Helsinki-komitea sanoi tiedotteessaan, että lakia on ”mahdoton hyväksyä demokraattisessa valtiossa” ja se on vastoin Euroopan demokraattisia arvoja.

– Uskon, että laki menee läpi. Se oli Orbánin vaalilupaus, Kiszelly puolestaan sanoo.

Fideszilla on kaksi kolmasosaa parlamenttipaikoista, ja se voi nyt muuttaa tarvittaessa vaikka perustuslakia. Kiszellyn mukaan laki hyväksytään jo kesäkuussa.

Haastattelu Kiszellyn kanssa tehtiin ennen kuin lakiehdotuksen viimeisin sisältö tuli julki.

Kiszelly toistaa siirtolaisia auttavista järjestöistä sen, mitä monesti on kuultu Orbánin hallitukseltakin:

– Ne kutsuvat itseään kansalaisjärjestöiksi, mutta ne sotkeentuvat politiikkaan, Kiszelly sanoo.

Kiszellyn mielestä järjestöt voivat olla jopa vaara kansalliselle turvallisuudelle.

– Lain tarkoitus on rajoittaa järjestöjen toimintaa.

Kansalaisjärjestölaki on nimeltään Seis Soros ja viittaa unkarilaislähtöisen miljardööriin George Sorosiin, jota vastaan Fidesz kampanjoi ennen vaaleja näyttävin mainoksin.

– Orbán sai äänestäjiltä mandaatin, jonka hän haluaa käyttää. Hän haluaa tehdä Unkarista maan, joka on kilpailukykyinen tällä vuosisadalla. Hänen täytyy tehdä uudistuksia, Kiszelly sanoo.

Valtapuolue Fideszin valitsema linja on herättänyt huolta EU:ssa jo vuosia.

Euroopan komissiossa on pohdittu, että EU-tukia Unkarille ja myös Puolalle vähennettäisiin. Maat eivät ota vastaan EU:n yhdessä sopimaa määrää turvapaikanhakijoita Kreikasta ja Italiasta, ja myös esimerkiksi laillisuusperiaate on horjunut.

Fideszia on arvosteltu yhä enemmän myös Euroopan kansanpuolueen ryhmässä (EPP), johon kuuluvat Suomesta kokoomuksen edustajat.

Brittilehti Guardianin mukaan EPP:n johtajisto on kertonut Fideszille, että ryhmässä ei siedetä mitä tahansa, kuten esimerkiksi Sorosin rahoittaman CEU-yliopiston sulkemista.

Eikö EU:n huoli näytä hälyttävältä Unkarissa?

– On hyvä olla huolestunut. En kyseenalaista sitä, koska se on heidän (EU) näkökulma, Kiszelly sanoo.

Kiszelly ei kuitenkaan usko, että EU-tukia lopulta vähennettäisiin Unkarilta.

– Kuusitoista maata hyötyy tuista. Ne eivät halua mitään rajoituksia.

Kiszelly vihjaa, että Unkarissa oltaisiin avoimia rahoitukselle myös toisista suunnista:

– Kiinalaiset ovat valmiita ottamaan länsieurooppalaisten paikan kaikkialla, Kiszelly sanoo.

– Emme ole häviäjien puolella.

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic