Petteri Orpo puhui sunnuntaiaamuna Euroopasta ja Euroopan unionista kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä. Kokoomus isännöi EPP-kongressia marraskuussa Helsingissä. Kongressissa tullaan valitsemaan EPP:n kärkiehdokas.
– Alexin mahdollisesta ehdokkuudesta EPP:n kärkiehdokaskisassa on puhuttu jo pitkään. Toivon, että hän lähtee ehdolle.
EPP:n kärkiehdokas on erittäin vahvoilla komission johtoon, jos EPP voittaa eurovaalit. Gallupeissa EPP on ollut toistaiseksi johdossa.
Orpon mukaan vastaanotto puheisiin Alexander Stubbin mukanaolosta kärkiehdokaskisassa on ollut Suomessa perinteistä.
– Kannattaako sitä nyt lähteä ehdolle, jos siellä on jo saksalainen ehdolla? Kannattaako ottaa riskiä, jos ei ole sataprosenttisen varma, että tulee valituksi?
Orpo korosti, että ilman muuta kannattaa.
– Alexin EU- ja kv-kokemus on vertaansa vailla. On Suomen ja Kokoomuksen etu, että Alexin nimi on esillä Euroopan tason spekulaatioissa.
Viime viikolla EPP:n europarlamenttiryhmää johtava Manfred Weber kertoi kiinnostuksestaan tulla valituksi EPP:n kärkiehdokkaaksi. Hän on toistaiseksi ainoa, joka on ilmoittanut haluavansa EPP:n kärkiehdokkaaksi. Weber on toiminut EPP-ryhmän puheenjohtajana vuodesta 2014 lähtien.
Orpon mielestä kokoomus on Suomen kansainvälisin puolue.
– Me tunnemme Brysselin kabinetit ja osaamme toimia niissä. Me tiedämme, miten EU:ssa vaikutetaan.
Orpo vakuutti kokoomuksen tukevan Suomen EU-jäsenyyttä ihan yhtä vahvasti kuin Suomen liittyessä Euroopan unioniin.
– Se ei tarkoita, että suhtautuisimme kritiikittä yhteiseen tekemiseen. Ei sitä, että emme näkisi EU:ssa parantamisen varaa. Päinvastoin: me haluamme olla kehittämässä unionia yhä paremmaksi.
Orpo painotti, että EU:n on oltava yhtenäinen sisäisesti. Perus- ja ihmisoikeuksista ja oikeusvaltioperiaatteesta ei voi tehdä kompromisseja. Euroopan parlamentin päätös vaatia neuvostoa käynnistämään artikla 7 mukainen menettely Unkarin kohdalla on Orpon mielestä oikea.
Orpo sanoi odottavansa, että seuraava komissio keskittyy entistä vahvemmin talouden kestävään kasvuun ja kansalaisten hyvinvointiin.
– EU:n on tehtävä enemmän Euroopan turvallisuuden ja puolustuksen vahvistamiseksi ja kansalaisten suojelemiseksi. Puolustusyhteistyö on alue, jolla EU-jäsenmaat voivat saavuttaa merkittävää eurooppalaista lisäarvoa. Avunantolausekkeen toimivuutta käytännössä voisimme parantaa harjoittelemalla yhdessä, Orpo sanoi.