fbpx
Uutiset

Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä.

Kokoomus haluaa lisää poliiseja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vakuuttaa. Kuva: Kimmo Penttinen

Kokoomuksen puoluejohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ihmettelee tulkintaa, jonka mukaan kokoomus ei halua lisätä poliisien määrää Suomessa.

Tulkinta juontaa alkunsa Ylen kyselystä. Siinä kysyttiin eduskuntapuolueiden puheenjohtajien mielipidettä poliisien määrään. Yle otsikoi verkkouutisensa seuraavasti: Suomeen tarvitaan lähivuosina 650 poliisia lisää, vain kokoomus empii.

Uutisen grafiikassa kahdeksan puheenjohtajaa kannattaa sitä, että ensi vuosikymmenen alkupuolella määrä nostetaan takaisin 7 850:een. Orpo on nostettu yksinään en osaa sanoa -luokkaan.

Ylen mukaan Orpo vastaa, että kokoomus sitoutuu pitämään poliisien määrän vähintään nykyisessä 7200:ssa ja turvaamaan poliisipalveluiden saatavuuden koko maassa. Sisäministeriö arvioi parhaillaan, mikä olisi poliisitoiminnan tavoitteiden kannalta tarpeellinen henkilömäärä.

Aloitusmäärät maksimissaan

Orpon mukaan jutusta saa väärän kuvan. Vastauksen perusteluihin olisi kannattanut paneutua paremmin.

– Haluan lisää poliiseja Suomeen. Poliisien määrän lasku on saatu pysäytettyä ja se on kokoomuksen ansiota, Orpo kertoo Lännen Medialle.

Orpo toimi sisäministerinä nykyhallituksessa vuosina 2015-2016, ennen kuin hän siirtyi valtiovarainministeriksi.

– Nostin tuolloin omalla päätökselläni Tampereen poliisiammattikorkeakoulun sisäänottomäärän maksimiin eli neljään sataan kahdesta sadasta. Se on mahdollistanut sen, että poliisien määrä on saatu nousuun. Muutoin se olisi romahtanut, sillä poliiseja jää paljon eläkkeelle.

“Taistellut olen”

Orpo jatkaa, että rahaministeriöstä on hoidettu määrärahat ja kaikki on työllistetty.

– Sitoudumme siihen, että sisäänottomäärät pidetään jatkossakin 400:ssa eli maksimissaan. Se johtaa lähes 8 000 poliisin määrää tulevina vuosina eli siihen lopputulokseen, mitä puheenjohtajat kannattivat kyselyssä.

Hän korostaa, että nyt on pidettävä huoli siitä, että jatkossa myös löydetään tarvittavat määrärahat, jotta tulevina vuosina voimme työllistää kaikki valmistuneet.

– Olen sekä sisä- että valtiovarainministerinä taistellut hallituksen sisällä sen puolesta, että poliisi on saanut määrärahat.

Orpo käynnisti sisäänottomäärien noston vuonna 2015, kun yleisen turvallisuustilanteen koettiin heikentyneen. Sen päälle tuli maahanmuuton aalto.

– Se helpotti sitä, että pystyimme saamaan tarvittavat rahat.

Tämän lisäksi suojelupoliisin resursseja on nostettu. – Olemme kaksinkertaistaneet ne.

Keskusta linjasi myös

Poliisien lukumäärä nousee keskeisesti esille myös keskustan tuoreessa sisäisen turvallisuuden ja oikeuspolitiikan linjapaperissa. Se julkistettiin torstaina.

Siinä on selkeä vaatimus siitä, että poliisien määrää pitää pystyä nostamaan 7200 poliisin tasosta 7850 poliisin tasoon vuoteen 2023 mennessä.

– Suomessa on tähän saakka ollut valmiutta uudistaa vain poliisin hallintorakenteita. Kunnollisiin kokonaisuudistuksiin ei ole ollut valmiutta. Vaikka Suomi on laaja maa, on poliiseja silti väkimäärään nähden vähiten verrattuna muihin Pohjoismaihin, sanoo linjatyöryhmää johtanut kansanedustaja Antti Kurvinen.

Kyllä minä haluan lisää poliiseja suomeen. kokoomuksen ansiosta poliisien laskun määrä on pysäytetty ja haluan, että se kasvaa,

kun olin sisäministeri 15-16 nostin omalla päätökselläni tampereen poliisiammattikorkjeaakoulun sisäänottomäärän maksimiin eli 400 sataan kahdesta sadasta.

se on mahdollistanut sen,että kun eläköityy paljon, niin polisiien määräs on saatu nousuun, muuten määrä olisi rpmahtanut.

sille on hiduettu rahta vm kaikki on työllisetty sitoutdutaan siihen, että sisäänottomäärä pidetään 400:ssa eli maksimissaan ja sejohtaa lähes 8 000 poliisin määrää ntulievina vuosina ja pyrittään löytäämään sille rahat

vm:n lupasuvastuu, koska meillä on valtavat trpeet muutkin tattvitsee, valitsin sen, että kirjallinen vastaus kertoo saman, persutelut,

se puolue, joka on huolehtnit ja saatu poliiisien määrän kasvamaaan,. ja tulevaiuusdssa työllistämään nämä kaikki.

Olen sekä sisä että valtiovarfraiiaministerinä hallituksen sisällä taistellut sen puolesta, jettä poliisi on saanut määrärahat ,jokta ovat mahdollistaneet kejhityksen.

tapahtui jo 2015 heti sisäministerinä, huolestuin mihin silloinen poliisin koulutusmäärät että rhotus jotaisivat, olisi johtanut 6 500 poliisiin. yleinen turvallisuustilanne oli heijkentynyt ja päälle tuli maahanmuuttoaalto. helpostti sitä, että määrärahoja pystyttiin saamaan,

jos joku on poliisien määrään ja resurrsseihin niin ,e olemme kaksinkertaistanett supon resurssit.

Keskustan tuoreessa Keskustan torstaina julkistetussa sisäisen turvallisuuden ja oikeuspolitiikan linjauksessa on selkeä vaatimus siitä, että poliisien määrää pitää pystyä nostamaan 7200 poliisin tasosta 7850 poliisin tasoon vuoteen 2023 mennessä.

 -Suomessa on tähän saakka ollut valmiutta uudistaa vain poliisin hallintorakenteita, jopa kolmeen kertaan lyhyessä ajassa. Kunnollisiin tehtävälähtöisiin kokonaisuudistamisiin ei ole ollut valmiutta. Vaikka Suomi on laaja maa, on poliiseja silti väkimäärään nähden vähiten verrattuna muihin Pohjoismaihin, sanoo linjatyöryhmää johtanut kansanedustaja Antti Kurvinen.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat Ylen kyselyssä: Suomeen tarvitaan lähivuosina 650 poliisia lisää – vain kokoomus empii

Poliisijärjestö haluaa poliittisilta päättäjiltä konkreettisia toimia poliisien määrän lisäämiseksi.

Valtaosa eduskuntapuolueiden puheenjohtajista on sitä mieltä, että poliisien määrää pitäisi lähivuosina nostaa useilla sadoilla. Puheenjohtajat kertovat kantansa Ylen tekemässä, turvallisuuspolitiikkaa käsittelevässä kyselyssä.

Tällä hetkellä Suomessa on noin 7200 poliisia.

Lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt ovat nostaneet pintaan kysymyksen, ovatko poliisin resurssit riittävät. Lisäksi Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun)vuodenvaihteessa (siirryt toiseen palveluun), että eräillä poliisilaitoksilla pienet rikokset jäävät poliisin resurssipulan vähälle huomiolle tai kokonaan tutkimatta.

Yle kysyi eduskuntapuolueiden puheenjohtajilta viime viikonvaihteessa, pitäisikö poliisien määrä ensi vuosikymmenen alkupuolella nostaa noin 7850:een, niin kuin Poliisihallitus on aiemmin esittänyt. Tämän verran poliiseja oli vuosikymmenen alussa.

Kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajaa kannattaa asiaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ota kysymykseen kantaa. Orpo vastaa, että kokoomus sitoutuu pitämään poliisien määrän vähintään nykyisessä 7200:ssa ja turvaamaan poliisipalveluiden saatavuuden koko maassa. Sisäministeriö arvioi parhaillaan, mikä olisi poliisitoiminnan tavoitteiden kannalta tarpeellinen henkilömäärä.

Poliisitoiminnasta vastaava ministeri on tällä hetkellä Orpon puoluetoveri Kai Mykkänen.

Menot