fbpx
Uutiset

Orpo: "Rinne on hankkinut hallitussovun ja pääministerin tehtävän rahalla, jota ei ole. Raha pitää tätä porukkaa kasassa"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että hallitusohjelman suurin riski liittyy työllisyyden lisäämiseen. Jos Rinteen hallitus ei onnistu tavoitteessaan, se on Orpon mukaan katastrofi.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo muistutti, että hallitus kasvattaa suomalaisten verotaakkaa. Kuva: Joel Maisalmi
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo muistutti, että hallitus kasvattaa suomalaisten verotaakkaa. Kuva: Joel Maisalmi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo aloitti ensimmäisen puheensa oppositiojohtajana eduskunnassa rakentavasti. Orpo sanoi löytäneensä Rinteen hallituksen ohjelmasta paljon hyvää. Hänen mukaansa ohjelmassa on paljon hyviä asioita, joita kokoomuskin olisi ollut valmis kirjaamaan hallitusohjelmaan, vielä paljon vahvemminkin.

– Osaaminen ja koulutus, ilmastonmuutoksen hillintä, luonnon ja vesien suojelu, poliisien määrän lisääminen, kestävän kehityksen budjetoinnin jatkaminen, ALV-alarajan nostaminen ja Ilmastohuippukokous Suomen EU-puheenjohtajuuskauden päätteeksi.

Nopeasti Orpo kuitenkin pääsi oppositiojohtajan rooliin. Orpo muistutti, että kaikkea kivaa kaikille ei ole kestävän politiikan lähtökohta.

– Valtavalla rahanjaolla olisi mahdollista saada aikaan suuri muutos, mutta mitä tekee hallitus? Ripottelee rahat yli sataan eri kohteeseen. Hallitus ei ole tehnyt valintoja.

Ei tule koulutusmiljardia eikä hoitajamitoitusta

Orpo korosti, että hallituksen valtavasta rahanjaosta huolimatta luvattua koulutusmiljardia tai hoitajamitoitusta ei tule.

– Hallitus lisää pysyviä menoja 1,2 miljardin käytännössä velkarahalla. Sen lisäksi hallitus yksityistää valtion omaisuutta 3 miljardilla eurolla. Sen sijaan, että investoisitte nämä rahat täysimääräisesti osaamiseen kuten korkeakoulujen pääomittamiseen tai uuteen liikenneinfraan, kuten nopeisiin raideyhteyksiin pääkaupungista itään, pohjoiseen ja länteen, laitatte rahat kulutukseen.

Sitä paitsi, valtionvarainministerin mukaan hallitus leikkaa nämä panostukset kolmen vuoden päästä saavuttaakseen valtiontalouden tasapainon.

Verotaakka kasvaa

Orpo muistutti, että hallitus lisää entisestään suomalaisten verotaakkaa kiristämällä veroja yli 700 miljoonalla. Kokoomus ei vastusta ympäristö- ja haittaverojen korotusta, mutta niiden vastapainoksi työn ja eläkkeiden verotusta pitää Orpon mukaan keventää.

– Meidän tulisi verottaa vähemmän sitä, mitä haluamme enemmän, eli työtä ja enemmän sitä mitä haluamme vähemmän, eli haittoja ja päästöjä. Miksi siis työtä verotetaan kuin haittaa? Miksi kiristätte tavallisen kotitalouden verotaakkaa, Orpo kyseli.

Hänen mukaansa Rinteen vasemmistohallitus uskoo siihen, että kaikki suomalaisen yhteiskunnan haasteet ratkaistaan lisäämällä veroja, tulonsiirtoja ja pakkoa.

– Kokoomuksella on vaihtoehto hallitusohjelmalle ja tälle suunnalle. Me luotamme ihmisiin. Kehitetään Suomea yksilön, ei järjestelmän näkökulmasta.

Puheensa lopuksi Orpo ehdotti eduskunnan hyväksyttäväksi seuraavan epäluottamuslause-ehdotuksen:

” Eduskunta toteaa, että hallituksen esittämä hallitusohjelma ei turvaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusta 2020-luvulla eikä kannusta suomalaisia ahkeruuteen ja itsensä kehittämiseen, minkä vuoksi hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.”

Menot