fbpx
Uutiset

Orpo väläytti Suomen rajan sulkemista

Suomi on pussin perä, josta turvapaikanhakijat eivät enää jatka muualle, muistuttaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

Orpo sanoi maanantaina Verkkouutisten haastattelussa, että Suomen rajan sulkeminen on mahdollista, jos turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa hallitsemattomaksi. Hän ei halunnut täsmentää Lännen Medialle, milloin tilannetta aletaan pitää hallitsemattomana, ja olisiko rajan sulkeminen väliaikainen toimi.

– Jos paperittomien ja rekisteröitymättömien tulijoiden liikkumista Euroopassa ei saada hallintaan, täytyy pohtia, mitä voidaan tehdä. Suomellakin on rajansa, Orpo sanoo.

Orpo korostaa, ettei rajan sulkeminen ole mikään ensisijainen vaihtoehto. Hän sanoo, että nyt täytyy keskittyä siihen, että tilanteeseen löydetään yhteinen eurooppalainen ratkaisu. Hänestä se voisi olla EU-maiden sopimus maakohtaisista kiintiöistä. Kun vuotuinen kiintiö tulisi täyteen, maa ei enää ottaisi vastaan turvapaikanhakijoita.

Maiden pitäisi kuitenkin ottaa vastaan kiintiöpakolaisia Etelä-Euroopan niin sanotuista hot- spoteista. Niistä tukalin tilanne on Kreikassa.

Orpo ja muut EU:n sisäministerit yrittävät tänään päästä sopuun siitä, miten 120 000 turvapaikanhakijaa jaetaan jäsenmaiden kesken. Suomi on luvannut ottaa 2 400 turvapaikanhakijaa. Määrään voi kohdistua paineita, sillä osa jäsenmaista haraa jakoa vastaan.

– Suomi on valmis kantamaan oman osuutensa, Orpo sanoo.

Turvapaikanhakijoiden tilanne on esillä myös Berliinissä, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.

Keskiviikkona EU-maiden johtajat kokoontuvat ylimääräiseen huippukokoukseen Brysseliin ratkomaan tilannetta.

MAAHANMUUTTOVIRASTO kertoi maanantaina, että Suomeen tuli viime viikolla yli 2 800 turvapaikanhakijaa. Kaikkiaan turvapaikanhakijoita on tänä vuonna tullut yli 12 400. Poliisi ja Rajavartiolaitos tehostavat nyt ulkomaalaisvalvontaa koko maassa.

STT:n mukaan puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi maanpuolustuskurssin avajaisissa, että puolustusvoimat voisi osallistua länsirajan hallintaan, jos sisäministeriö sitä pyytää.

– Tätä ei ole harkittu, Orpo sanoo.

Hän muistuttaa, että poliisilla on aina mahdollisuus pyytää tarvittaessa virka-apua puolustusvoimilta.

Poliisihallitus tiedotti maanantai-illalla, että puolustusvoimat on lähettänyt 30 hengen virka-apuosaston auttamaan poliisia Tornioon.

Pääosin varusmiehistä koostuva joukko ei osallistu rajavalvontaan.

He avustavat poliisia Tornion järjestelykeskuksessa turvapaikanhakijoiden ohjaamisessa ja järjestyksenpidossa.

Puolustusvoimien apua on pyydetty viikon ajaksi. Tornion järjestelykeskus avaa ovensa tänään tiistaina.

Asiasanat

Menot