Uutiset

Orsi varjelee sähköiskulta

Nyt on kotkilla turvallinen orsi, ja toinen ja kolmaskin.

Hauholle asennettiin torstaina Kanta-Hämeen ensimmäiset kotkaorret sähköpylväisiin. Tarkoitus on suojella kotkien lisäksi myös muita isoja petolintuja huuhkajista sääksiin.

Sähköpylväät ovat riski kookkaille linnuille, jotka laskeutuvat tähystämään saalista korkeisiin kohteisiin. Kuten sähkötolppiin.

Biologi Ismo Nuuja kertoo, että jopa viidesosa elottomina löydetyistä merikotkista ja huuhkajista on kuollut sähköiskuun.

-Paikallisten lintujen lisäksi orret suojaavat muuttavia lintuja. Kanta-Hämeen yli lentää keväisin ja syksyisin kymmeniä meri- ja maakotkia.

Orret korkeimpiin pylväisiin

Hämeenlinnassa orsien paikat päätettiin vertaamalla merikotkien reviiritietoja alueen sähköverkkoihin.

Saalistusalueelta valittiin korkeimmat pylväät, sillä niihin kotkien laskeutuminen on todennäköisintä. Hauholle asennetut orret sijaitsevat muutaman kilometrin säteellä toisistaan.

Kotkaorren tarkoitus on estää lintua laskeutumasta pylvään päälle kohtaan, jossa on sähköiskun vaara. Turvallinen orsi asennetaan puoli metriä tätä korkeammalle.

Hommaan menee kahdelta sähköasentajalta parikymmentä minuuttia.

Suojien merkitys jakelulle vähäinen

Petolintuja suojelemalla voidaan myös sähkönjakelusta saada Nuujan mukaan luotettavampaa.

-Vanhan tarinan mukaan kotkaorret ovat rantautuneet Manner-Suomeen Ahvenanmaalta. Kun kylästä menivät sähköt, tiedettiin, että lintu on kuollut sähköiskussa, Nuuja historioi.

Vattenfallin kenttäpäällikkö Jouni Siniranta ei kuitenkaan pidä lintujen merkitystä sähkökatkoille suurena. Alalla jakeluvioista vain pari prosenttia on pieneläinten aiheuttamia.

Toiveen esittivät lintuharrastajat

Hintaa kolmelle orrelle tulee töineen ja tarvikkeineen yhteensä muutama tonni, kenttäpäällikkö Siniranta kertoo.

-Toiveita orsista on tullut lintuharrastajilta. Orsien asennus on alkanut aikanaan merikotkien suojelutyöstä, Siniranta kertoo.

Ensimmäiset kotkaorret asennettiin sähköpylväisiin Suomessa 2000-luvun loppupuolella. WWF:n, Fortumin ja energiateollisuuden hankkeessa selvitettiin merikotkien reviirejä ja sähköverkon ongelmapaikkoja.

Muualla kertyneet kokemukset orsista ovat biologi Nuujan mukaan olleet hyviä.

-Pylväissähän ei ole kameroita, että tiedettäisiin, istuuko lintu orrelle vai ei. Mutta lintu on ennenkin tykännyt istua korkeaan pylvääseen, ja nythän se on vielä korkeampi. (HäSa)