Uutiset

Orvokkimeri herätti koulun kevääseen

Lammin Mommilan koulun oppilaat istuttivat värikkään orvokkimeren koulunpihan piristykseksi. Suuren suuri meri ei ole, mutta se loistaa kauas keväisen ruskeassa maisemassa.
Useat oppilaat olivat vanhoja tekijöitä kesäkukkien taimien istutuksessa. Elisa Lemmetty kertoi istuttaneensa äidin kanssa samettiruusuja, ja Hanna Mäkinen ainakin orvokkeja ja auringonkukkia.

-Kukkia on helppo hoitaa, kun kotona äiti hoitaa niistä suurimman osa, Hanna Mäkinen sanoi.

Orvokkien istuttaminen ei tuntunut oppitunnilta, vaikka puutarhuri Tarja Salomäki Lammin Mainiemen puutarhasta selvitti istuttamisen salaisuuksia juurista alkaen.

– Valkoiset ovat ruukun pohjasta tunkevia juuria. Taimet istutetaan juuret alaspäin, Tarja Salomäki nauratti koululaisia.

-Ei, kun kukat alaspäin, tietäväiset maalaislapset vastasivat.
”Täytyyhän orvokit hoitaa”

Mommilan keittäjä-talonmies Kaarina Koistinen on luvannut hoitaa koulun orvokkipenkkiä kesäloman aikana. Hän asuu koulun lähellä, joten kukkien kastelu ja siemenkotien nyppiminen onnistuu.

-Täytyyhän orvokit hoitaa, kun ne on saatu koulunpihaan. Ei pihalle ole tehtykään oikein mitään 30 vuoteen.

Orvokkeja istutettiin keskiviikkona myös Hämeenlinnassa Katuman ja Ojoisten kouluissa. Koulut saivat hakea orvokkipäivää Kauppapuutarhaliitolta Opettaja-lehdessä olleen ilmoituksen perusteella.

-Meillä oli hakemuksen perusteluna, ettei koulun pihaan panosteta, koska koulu on lopettamisuhan alaisena. Ehkä myöntäjät tunsivat myötätuntoa, Mommilan opettaja Saija Heino kertoo.

Hallaa odotettavissa

Tarja Salomäki kertoi, etteivät orvokit vaadi paljon hoitoa. Ylikukkineiden kukkien poisto on tärkeää, jotta orvokki ei ala tehdä siementä ja lakata kukkimasta. Jos siemenkodat poistaa, orvokki kukkii koko kesän.

Kastella orvokkeja tarvitsee vain, jos kesästä tulee kuiva.

-Orvokkeja voi jo istuttaa, sillä ne kestävät viiden asteen pakkastakin. Vaikka ne ovat aamulla kohmeessa, ne virkistyvät päivällä. Hallayön varalle niitä voi suojata harsolla tai vaikka lakanalla.

Muita yhtä kestäviä kesäkukkia ei ole olemassa, ja kesäkuun alussa on aina vielä halloja. Siksi Tarja Salomäki muistuttaa vanhasta muistisäännöstä: kesäkukat istutetaan vasta 10. kesäkuuta jälkeen.

Kauppapuutarhaliitto järjesti orvokkipäivän ensi kerran viime vuonna. Orvokit on lahjoittanut paikallinen puutarha.

Tempaukseen olisi halunnut osallistua yli kolme kertaa enemmän kouluja kuin mukaan voitiin ottaa.

Päivän lehti

22.1.2020