Uutiset

Osa Jukolan neuvolan asiakkaista joutuu siirtymään muualle

Osa Jukolan neuvolan asiakasperheistä joutuu maaliskuun alussa siirtymään joko Ojoisten tai pääterveysaseman yhteydessä sijaitsevan keskusneuvolan asiakkaiksi.

Järjestely johtuu siitä, että kantakaupungin länsipuolen asukasmäärä kasvaa koko ajan, ja Jukolan neuvolan terveydenhoitajilla on liikaa asiakkaita. Ruuhkaa tasataan siirtämällä osa perheistä muiden neuvoloiden asiakkaiksi.

Luolajassa asuvat Minna Helenius ja Tero Jokinen harmittelevat tilannetta, sillä Jukolan neuvola on kävelymatkan päässä, kun taas pääterveysasemalle on lähdettävä autolla.

-Minulla ei ole ajokorttia ja mies on arkisin töissä, eli lähdenkö kolmen pikkulapsen kanssa linja-autolla vai kävelläänkö me sinnekin, miettii Minna Helenius.

Perheessä on nyt kaksi lasta, 3-vuotias Jami ja 4,5-vuotias Helmi, ja kolmas on tulossa. Neuvolassa on joustettu sen verran, että Helenius voi käydä loput äitiysneuvolan tarkastukset Jukolassa, mutta vauvan synnyttyä perhe kuuluu keskusneuvolan alueeseen.

-Onneksi vanhempani asuvat tässä lähellä, ja he voivat auttaa kuljetuksissa. Mutta kyllä tämä hankaloittaa asioitten hoitoa aika lailla, Helenius sanoo.

Isompien lasten aikoja siirretty

Maaliskuun alusta alkaen Luolajan alueen odottavat äidit ja pikkulapset saavat neuvolapalvelut keskusneuvolasta ja Vuorentaan, Rääpiälän ja Kuralan pohjoisosan asukkaat taas Ojoisten neuvolasta.

Muutos koskee kaikkiaan noin 200 lasta ja 40 odottavaa äitiä.

-Suositusten mukaan yhdellä terveydenhoitajalla voi olla äitiysneuvolan puolella 35 asiakasta ja lastenneuvolassa 200. Jukolan neuvolassa on neljä terveydenhoitajaa, ja kaikilla asiakkaita selvästi tuota enemmän, kertoo neuvoloiden palveluesimies Virva Jäppinen.

Päivi Vaunuveräjä on yksi Jukolan neuvolan neljästä terveydenhoitajasta. Hän kertoo, että uusien järjestelyjen ansiosta häneltä lähtee viitisenkymmentä asiakasta muualle.

Käytännön työhön asiakasperheiden paljous on vaikuttanut siten, että isompien lasten neuvola-aikoja on siirretty myöhemmäs.

-Äitiysneuvolan ja vastasyntyneiden tarkastukset on pakko hoitaa ajallaan, joten isompien lasten aikoja on jouduttu lykkäämään, hän kertoo.

Uutta väkeä ei ole palkattu

Uusista järjestelyistä on kerrottu perheille sitä mukaa, kun he ovat varanneet aikoja neuvolaan. Virva Jäppinen kertoo, että palautetta on tullut laidasta laitaan.

Järjestely harmittaa monia, sillä julkiset kulkuyhteydet esimerkiksi Vuorentaan suunnasta Ojoisille ovat hankalat.

Jäppisen mukaan kaikki Jukolasta siirtyvät asiakkaat eivät mahdu keskusneuvolaan, ja toisaalta myös Ojoisten neuvolassa pystytään ottamaan vastaan aiempaa enemmän asiakkaita.

Neuvoloihin ei ole palkattu uusia työntekijöitä järjestelyn takia, mutta sekä keskusneuvolassa että Ojoisilla on nyt enemmän kokoaikaisia terveydenhoitajia.

-Viime vuoden loppuun asti osa neuvoloiden terveydenhoitajista työskenteli myös avosairaanhoidon puolella. Sen takia esimerkiksi Ojoisten neuvolan kahdesta terveydenhoitajasta toinen kävi kahtena päivänä viikossa Kalvolassa. Nyt hän on koko viikon Ojoisilla, Virva Jäppinen kertoo.

Aiemmin neuvolat ja muu avoterveydenhuolto toimivat terveyskeskuskuntayhtymän alaisuudessa.

Kuntaliitoksen ja uuden elämänkaarimallin takia neuvolat kuuluvat nyt kaupungin lasten ja nuorten palveluihin ja terveysasemien muusta toiminnasta vastaa Hämeenlinnan Terveyspalvelut-liikelaitos. (HäSa)