Uutiset

Osa led-lampuista ei täytä laatuvaatimuksia

Ledit valloittavat kotien valaistusta pienen kokonsa ja energiankulutuksensa sekä pitkän käyttöikänsä ansiosta. Ledit eivät häikäise tai kuumene samalla tavalla kuin hehku- ja halogeenilamput. Hinnaltaan uutuuslamput ovat selvästi edeltäjiään kalliimpia.

Led-lampuilla on myös ongelmansa, kuten monilla markkinoille tulevilla uusilla tuotteilla. Lamppujen ja valaisimien turvallisuutta kuluttajan puolesta valvova Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on löytänyt testauksissaan led-lampuista useita turvallisuuspuutteita.

Merkinnöissä voi olla puutteita

Yleinen ongelma on se, että uusista tuotteista yksinkertaisesti puuttuvat riittävät tuotemerkinnät tai merkinnät ovat puutteellisia. Kuluttajalle tuttu CE-merkintä perustuu Euroopan unionin asettamiin määräyksiin.

Merkinnällä valmistaja vakuuttaa, että tuote täyttää EU:n asettamat turvallisuutta, terveyttä, ympäristöä ja kuluttajansuojaa koskevat vaatimuksetja voi täten olla myynnissä Euroopan talousalueella.

Tukesin markkinavalvonnassa on havaittu, että puutteelliset lamput ja valaisimet voivat pahimmillaan vikaantuessaan aiheuttaa käyttäjälleen jopa sähköiskun vaaran.

Usein led-lamppujen ulkokuoressa jäähdytykseen tarvittava osa on metallia. Vaarallisesti puutteelliset led-lamput voivat vikaantua siten, että nuo kosketeltavat metalliosat tulevat suoraan yhteyteen lampun jännitteisiin osiin. Tällöin käyttäjä altistuu sähköiskun vaaralle lamppua poistaessaan.

– Monista led-lampuista myös puuttuvat osa tai jopa kaikki standardin vaatimista merkinnöistä, Tukesin sähkötuotteiden ylitarkastaja Mika Toivonen sanoo.

Huonot tuotteet pois markkinoilta

Tukesin tavoite on, että vaaralliset ja puutteelliset tuotteet saadaan pois markkinoilta. Moni led-lamppu onkin joutunut myyntikieltoon tai saanut palautusmenettelyn mukaisen päätöksen, ja kuluttajat ovat voineet palauttaa ne takaisin ostopaikkaan.

– Vaatimusten mukaisia led-lamppuja löytyy kyllä, muistuttaa ylitarkastaja Mika Toivonen.

Energiansäästöbuumi on houkutellut ledien maahantuojiksi yrittäjiä, joilla ei välttämättä ole riittävää tietotaitoa tuotteiden turvallisuudesta. Toivonen muistuttaa maahantuojan vastuusta.

Kiina on suuri led-valaistustuotteiden valmistaja, ja kiinalaistehtaiden tuotetulvassa on laadussa eroja. Hintataistelussa edullisuus voi olla kompastuskivi ensin maahantuojalle ja sitten kuluttajalle. Monet maahantuojat testauttavat tuotteita itse, mutta pienten erien maahantuoja jättää testaukset väliin useimmiten kustannussyistä.

– Maahantuojalla on vastuu sähkötuotteesta, jonka hän tänne tuo, Toivonen painottaa.

Myyntikieltoja ja huomautuksia

Tukes julkaisi alkuvuodesta tutkimuksen led-valaisinten ja -lamppujen sähkömagneettisesta yhteensopivuudesta.

Tukes ja 17 muuta EU:n markkinavalvontaviranomaista löysivät yhteiskampanjassaan tuotteista runsaasti puutteita. Testatuista tuotteista vain 17 prosenttia täytti kaikki niille asetetut sähkömagneettisen yhteensopivuuden (EMC) vaatimukset.

Tukes testautti EMC:n osalta 13 Suomessa myynnissä ollutta lamppua ja valaisinta. Suomessa myyntikieltoon joutui yksi led-lamppu ja huomautuksen sai kolme tuotetta. Toimituskiellon sai yksi lamppu ja yksi työmaavalaisin.

EMC-sopimattomat valaisimet ja lamput aiheuttavat ympäristössään sähkömagneettisia häiriöitä kuten radion rätinää tai television kuvassa välähtäviä raitoja. (HäSa)