Uutiset

Osaaminenkin karkaa ulkomaille

Suomessa elettiin pitkään siinä totuudessa, että vain vähän jalostamista ja osaamista tarvitseva tekeminen siirtyy rajojen ulkopuolelle. Tällaisessa työnjaossa ei nähty edes mitään pahaa.

Kun osaaminen ja tuotekehitys pysyvät meillä, syntyy uuttaa ja työpaikkoja kyllä riittää, ajateltiin.

Nyt kellossa on toinen ääni. Viimeistään Nokian ilmoitus tutkimus- ja tuotekehitystyöpaikkojen mahdollisesta alasajosta Suomessa herätti kansalaiset huomaamaan, että vanhat totuudet eivät päde.

Pahimmassa tapauksessa Suomesta lähtee tuhansia korkean osaamistason työpaikkoja. Kyse ei ole vain siitä, että suomalainen kansantalous jää näitä palkkarahoja paitsi.

Tulevaisuuden kannalta tuhoisampaa on osaamisen vuotaminen ulos maasta. Osaaminen poikii uutta osaamista ja uusia innovaatioita.

Etenkin korkean teknologian tuotteille tällainen kumuloituva kehitys on ominaista.

Nyt tuo kehitys tulee saamaan Suomessa suoneniskun, joka ei tapa mutta heikentää eväitämme synnyttää jotain suurta ja menestyksellistä.

Hyvä kysymys on se, millä keinoin yritykset saadaan investoimaan yhä Suomeen. Julkista hallintoa ei ainakaan voida syyttää nukkumisesta oman onnensa ohi. Yrityksiä tuetaan avokätisesti niin investoinneissa kuin tutkimus- ja tuotekehityksessäkin.

Myös yritysverotuksemme on kansainvälisesti kilpailukykyinen.

Nämä toimet eivät kuitenkaan ole estäneet sitä, että metsäteollisuutemme liputtaa tuotantoa ulos vauhdilla, samoin konepajateollisuutemme ja nyt viimeksi uhkauksen esitti Nokia.

Lähemmäs markkinoita, halvempien palkkojen, raaka-aineiden ja höllempien ympäristönormien perään, kuuluttaa perinteinen suurteollisuus.

Suomen on mahdoton vastata huutoon, eikä isänmaallisuudesta puhuminenkaan saa enää kuin ymmärtäviä hymähdyksiä osakseen. Patruunoiden aika on lopullisesti ohi.

Tilalle ovat tulleet kasvottomat ja kansallisvaltioiden rajoista riippumattomat sijoittavat, jotka haluavat mahdollisimman suuren tuoton riskipanoksilleen.

Tällainen toiminta tuo maailmantalouteen dynamiikkaa ja yrityksille riskirahaa.

Suomi ei voi muuttaa maailman menoa. Sen on vain sopeuduttava ja haettava menestyksen eväänsä omista lähtökohdistaan.

Jatkossakin se on osaamisessa, joka voidaan yhdistää laajaan yhteiseen näkemykseen etenemisen suunnasta ja keinoista.

Siinä on suomalaisilla poliittisilla päätöksentekijöillä ja elinkeinoelämän vaikuttajilla työsarkaa riittämiin. Sen lisäksi, että tuotantoa ja nyt myös tutkimus- ja tuotekehitystyötä liputetaan ulos maasta, painii kansakunta ikääntymisongelmien kanssa.

Hoitomenot kasvavat ja työssäkäyvien ihmisten määrä vähenee. Yhä harvempien verotuloilla pitäisi kustantaa nopeasti kasvavan ihmisjoukon kustannukset.