fbpx
Uutiset

Osakesäästäjät: Nokian olisi pitänyt antaa tulosvaroitus etukäteen – "Pitää noudattaa sääntöjä, joiden mukaan pörssissä ollaan"

Suomen Osakesäästäjät ry:n puheenjohtajan Timo Rothoviuksen mukaan Nokian päätöstä jättää tulosvaroitus antamatta etukäteen "on ihmetelty". Hänen mukaansa tällaisissa tapauksissa voisi olla aihetta jopa ryhmäkanteeseen.
Timo Rothoviuksen mukaan tulosvaroituksen antaminen on tärkeää, jotta sijoittajat ovat tasavertaisessa asemassa. Arkistokuva. Kuva: Jaakko Elenius
Timo Rothoviuksen mukaan tulosvaroituksen antaminen on tärkeää, jotta sijoittajat ovat tasavertaisessa asemassa. Arkistokuva. Kuva: Jaakko Elenius

Nokian olisi pitänyt antaa tulosvaroitus etukäteen ennen viime viikolla julkistamaansa osavuosikatsausta. Näin arvioi Suomen Osakesäästäjät ry:n puheenjohtaja Timo Rothovius.

Hänen mukaansa Nokian päätöstä jättää tulosvaroitus tekemättä ennen osavuosikatsauksen julkistamista “on ihmetelty”.

Rothoviuksen mielestä tällaisissa tilanteissa voitaisiin harkita jopa ryhmäkanteen tekemistä. Asiaa vaikeuttaa hänen mukaansa se, että kynnys ryhmäkanteen nostamiseen on Suomessa korkea. Ryhmäkanteen voi nostaa Suomessa ainoastaan kuluttaja-asiamies.

– Jos pörssikurssi on laskenut neljänneksen, se on ilman muuta merkittävä asia. Siitä olisi pitänyt tehdä tulosvaroitus, Rothovius sanoo.

Nokia antoi tulosvaroituksen vasta osavuosikatsauksen yhteydessä.

Tulosvaroituksella tarkoitetaan pörssiyhtiön tekemää korjausta sen aiemmin ilmoittamaan tulosennusteeseen. Pörssiyhtiön on annettava tulosvaroitus, jos sen tulos tai taloudellinen asema on kehittynyt arvioitua huonommin tai paremmin.

Nokia julkisti viime viikon torstaina osavuosikatsauksensa, jonka mukaan yrityksen kannattavuus on tänä ja ensi vuonna aiemmin arvioitua huonompi. Yrityksen hallitus päätti samalla keskeyttää osinkojen maksamisen.

Tulosvaroitus turvaa sijoittajien oikeuksia

Timo Rothovius ei osaa sanoa, miksei Nokia antanut tulosvaroitusta ennen osavuosikatsauksen julkistamista. Yritys on aiemmin antanut useita tulosvaroituksia, jos yrityksen näkymät ovat muuttuneet tulosennusteesta.

Hän pitää etukäteisen tulosvaroituksen tekemättä jättämistä merkittävänä asiana.

– Pitää noudattaa sääntöjä, joiden mukaan pörssissä ollaan. Se on ihan selvä.

Nokialta ei perjantaina vastattu Lännen Median kysymykseen siitä, miksi yhtiö ei julkaissut tulosvaroitusta ennen osavuosikatsauksen julkistamista.

Tulosvaroituksen tekeminen on Rothoviuksen mukaan tärkeää, jotta kaikilla sijoittajilla on samat ajantasaiset tiedot käytössään.

Nokia ilmoitti viime viikolla heikoista tulevaisuudennäkymistä. Kuva: MARKKU OJALA
Nokia ilmoitti viime viikolla heikoista tulevaisuudennäkymistä. Kuva: MARKKU OJALA

Tulosvaroitus julkistettava viipymättä

Finanssivalvonta (Fiva) ei ota kantaa Nokian päätökseen olla antamatta tulosvaroitusta etukäteen.

Fivan toimistopäällikkö Sari Helminen kertoo sähköpostitse, ettei Fiva kommentoi eikä ota kantaa yksittäisiä yhtiöitä koskeviin valvontatoimiin.

Hän kertoo yleisellä tasolla, että tulosvaroitus on annettava, jos yhtiön tuleva kehitys todennäköisesti poikkeaa olennaisesti aiemmin julkistetusta tiedosta.

– Tällöin tulosvaroitus on sisäpiiritietoa, ja se on julkistettava niin pian kuin mahdollista, eikä sen julkistamista voi lykätä, Helminen kertoo.

Helminen mainitsee, että tulosvaroitus voidaan julkistaa säännöllisessä raportissa, kuten osavuosikatsauksessa, jos vaatimus sisäpiiritiedon julkistamisesta “mahdollisimman pian” täyttyy.

Fivan tehtävänä on turvata finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä suojata asiakkaita, sijoittajia ja vakuutettuja.

Sen tehtävänä on myös valvoa listayhtiöiden tiedottamista, ja se puuttuu havaitsemiinsa epäkohtiin ja merkittäviin markkinatapahtumiin.

Nokian osavuosikatsaus

Nokia julkisti osavuosikatsauksensa viime viikon torstaina.

Verkkolaitteita valmistavan yrityksen synkät tulevaisuudennäkymät johtivat sen osakkeen laskuun. Nokian osake halpeni viime viikon torstaina Helsingin pörssissä 24 prosenttia. Osake jatkoi luisua myös seuraavina päivinä.

Yritys ilmoitti samalla keskeyttävänsä osingonmaksun, jotta se voi investoida 5g-teknologian kehittämiseen.

Analyytikkojen arvioiden mukaan Nokia on kilpailijoitaan Huaweita ja Ericssonia jäljessä 5g-teknologiassa.

Nokian tulos oli kohtuullinen. Sen oikaistu liikevoitto vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä laski kaksi prosenttia ja oli 478 miljoonaa euroa.

Yrityksen liikevaihto nousi kolmannella neljänneksellä neljä prosenttia viime vuodesta. Se oli 5,69 miljardia euroa.

Perjantaina Nokian osakkeen arvo Helsingin pörssissä oli 3,29 euroa.

Menot