Uutiset

Osattaisiinpa olla osaamatta

Osaamisen periksiantamaton kehittäminen on suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan syvälle juurrutettu periaate.

Kypsyttääkö jatkuva osaaminen? Minua kypsyttää.

Valtion tiede- ja teknologianeuvosto on korkeasta viisaudestaan sanonut: ”Osaamisen keskeisiä vahvuuksia – kansallisia kompetensseja – on kehitettävä edelleen.”

Nyt loppui kompetenssi, mutta pakko on jatkaa. Muuten asetan henkilökohtaisen osaamiseni kyseenalaiseksi.

Ennen osattiin sanoa, että täällä pohjan metsäisillä perukoilla taomme vihreää kultaa, ja Nokia tekee mainioita kännyköitä. Enää se ei riitä. Tarvitaan miljoonia monialaosaajia ja heidän lisäkseen iso liuta huippuosaajia.

Muutososaaminen on ilmeisesti sitten pakollista, kun työpaikka menee alta ja rahat loppuvat.

Osaatko olla osaamatta? Mielestäni siinä on kaiken oppimisen ydin. On peräti terveellistä tajuta, ettei osaa. Silloin oppii väkisinkin.

Osaamisaikaansa seuraaviin yrityksiin palkataan osaamisen kehittäjä, siis kallispalkkainen osaamiskonsultti.

Pitkä ja paljon osaamiskeskusteluja sisältänyt henkilökohtainen osaamisprosessi päättyy yleensä kunkin osalta lopputoteamukseen, jonka mukaan kyseisen työntekijän on päästävä parhaalla mahdollisella tavalla toteuttamaan ja samalla kehittämään omaa osaamistaan.

Kun henkilökohtaiset osaamisprosessit yhdistetään osaamiskeskittymäksi, syntyy valtava osaamisvyöry, joka jyrää kaiken altaan, varsinkin osaamattomat, jotka putoavat osaamiskierteestä jo pelkän keskipakoisvoiman pakottamina. Pitää osata pitää kiinni.

Jos osaamistamme ei jatkuvaksi kehitetä, vaivumme muka perikatoon. Työssä ei kerta kaikkiaan pärjää ilman osaamista. Ei niin, mutta pitääkö sitä siltikään rajattomasti kehittää?

Ihmiset ihan tavallisissa töissä viihtyvät usein kohtalaisen hyvin, mutta oman paikan lunastaminen edellyttää jatkuvaa ravaamista kaiken maailman kursseilla ja koulutuksessa.

Jatkuvan oppimisen höpinä on viety niin pitkälle, että kuvitellaan, että elääkseen normaalia ja kunnioitettavaa elämää yli 70-vuotiaidenkin pitää osallistua vähintäänkin ikäihmisten tietokonekursseille. Jättäkää osaamiskehittäjät edes vanhukset rauhaan.

Osaamiskonsultin parasta osaamista osoittaa hänen kirjoittamansa laskun loppusumma.

Osaamisprosessin edetessä henkilöstöltä kysytään tavan takaa, mutta vain muodon vuoksi heidän omia osaamiseen liittyviä toivomuksiaan. Oikeasti valkokankaalle ilmestyksenomaisesti heijastettavat osaamismantrat on laadittu kaikki etukäteen ja kaavan mukaan. Oikeita vastauksia on vain yksi: osaamista on jatkuvasti kehitettävä.

Työkansan päässä pyörii kysymys: kuka tekee työt sorvin ääressä, kun kaikki kehittävät osaamistaan?

Uusinta uutta osaamisen rintamalla on osaamisen johtaminen. Itse asiassa Suomeen on syntynyt uusi ammattikunta: osaamisen osaajat.

Ei riitä, että kukin osaa työnsä, vaan pitää osata osata.

Osaamispotentiaalini on joksikin aikaa loppuunkäytetty. Osaankohan tänään edes töistä kotiin?

Päivän lehti

7.8.2020