fbpx
Uutiset

Osta lippu lapsesi luo

Keskiviikkona alkanut Suomen Partiolaisten suurleiri Kilke on saanut mediassa suurta huomiota, eikä syyttä: kokoaahan yhdeksänpäiväinen jamboree Evon metsiin yli 10 000 partiolaista aina Nepalia myöten.

Alkupäivien mielenkiintoisin leiriä koskeva keskustelu syntyi kuitenkin yllättävästi rahasta.

Jos vanhemmat, mummit ja kummit haluavat metsään katsomaan, miten partiolaisella menee, ei riitä, että hurauttaa parkkipaikalle ja etsii oikean teltan. Ehei. Jokaisen vähintään kouluikäisen on ostettava alueelle erityinen vierailulippu, joka ei irtoa ihan ilmaiseksi.

Perjantaihin asti peruslipun sai 20 eurolla. Jos taas Evolle pölähtää piletittä tänään sunnuntaina, kun Hämeen alueen partiolaisten vierailupäivä on, tiskiin pitää latoa jo 30 euroa.

Kun lippukäytännöstä kerrottiin Hämeen Sanomien verkkosivuilla torstaina iltapäivällä, ensimmäiset vanhempien kommentit ilmestyivät uutisen perään saman tien. Yksi kertoo perheen jättävän vierailun kokonaan väliin, toisessa perheessä maastoon lähtevät vain vanhemmat.

Jos nämä suunnitelmat pitävät kutinsa vielä pyhänäkin, leirin hämeenlinnalaisen johtajan Juha Lehdon arvio meni pieleen. Kyllä joku on tosiaan sitä mieltä, että pari-kolmekymppiä kuuden tunnin vierailusta, parkkiruudusta, omista astioista syödystä leirimuonasta ja 30 kilometrin edestakaisesta bussikyydistä on liikaa.

Tilanne on kummallinen ja vähän kiusallinenkin, koska kiskurointi on viimeisiä asioita, joista partioväkeä haluaa tai uskaltaa edes epäillä.

Leirinjohtaja Lehto vakuutti haastattelussaan, ettei pääsylipuilla tahkota voittoa, vaan ainoastaan katetaan tuhansien vierailijoiden visiitistä aiheutuvat kulut. Menoja ei haluttu ympätä leirimaksuun, koska silloin vierailusta olisivat maksaneet muutkin kuin he, jotka Evolle tosiasiassa jalkautuvat.

Ajatus on periaatteessa reilu ja tarkoitukset hyvät, mutta silti leirin talouslogiikasta jää outo olo. Vaikka toimintaa pitäisi kuinka tukemisen arvoisena tahansa, joudutaan vierailuhalu punnitsemaan tarkasti ainakin osassa perheistä.

En tunne leirin perimmäisiä linjauksia, mutta mieleen hiipii väkisin ajatus yli- ja uloshinnoittelusta. Ehkä metsiä tallomaan ei halutakaan kaikkia niitä 20 000:ta viikonloppuvierasta, joita leirin järjestäjät ovat kertoneet odottavansa.

Tuskinpa leiriläiset suuresti kärsivät, vaikkeivät näkisikään kotiväkeään yhdeksään päivään. He ovat kaikki vähintään 12-vuotiaita, ja kännykät kulkevat mukana kaikista suosituksista huolimatta.

Kärsijäksi saattaa sen sijaan osoittautua itse partioliike, kun leiriläisten pikkusiskot ja -veljet jäävät kotiin nuolemaan näppejään. Jättikokoinen leiri, jos mikä, on paikka, jossa partiointo voi puraista.

Jos nämä puraisut jäävät syntymättä liian monessa perheessä, voi järjestöllä vielä joskus olla edessään vaikeat ajat.

Menot