Kolumnit Uutiset

Ostetaan ja myydään

Minustakin on tullut – itselleni suureksi yllätykseksi – uusiokäyttäjä.

Ostin käytetyn sohvan vertaiskaupalla. Samalla tajusin karmaisevan asian: olen kerrankin ajanmukainen, ratsastan suorastaan trendin aallonharjalla. Koville se otti, vaikka olin harrastanut huomaamattani siedätyshoitoa, tosin varovaista.

Jouduin hengittämään syvään, kun olin menossa jonkun kotiin katsomaan sitä – sohvaa. Sosiaalisesti rajoittuneena minulle on kauhistus mennä vieraalle ovelle soittamaan ovikelloa. Voiko joku muka nauttia tilanteesta?

Ihmisten pitää olla todella mielellään toistensa kanssa tekemisissä, kun viitsivät käydä vapaaehtoisesti kauppaa tavaroista, ostaa ja myydä, kenties tinkiäkin. Kaupassa on niin paljon helpompi käydä ja maksaa kassalle: kiitos ja näkemiin.

Sohvan ostosta jäi hyvä kokemus. Uudenveroinen mööpeli on kotona, ja myyjät olivat todella mukavia nuoria, joiden kanssa oli ilo asioida.

Meidän pitäisi kuulemma kuluttaa, jotta talous elpyisi, mutta ainoa kauppa, joka käy ja kukoistaa, on vertaiskauppa.

Ihmisillä on nurkissaan valtavasti turhaa tavaraa. Rahat puolestaan ovat tiukassa. Jos jotakin tarpeellista ei ole, voi ostaa netin kauppapaikkojen kautta ja tietysti myydä pois ne tarpeettomat.

Suomi toimisi varmaan jo pitkälle pelkän vaihdantatalouden varassa – kaikkinaisen kasvun nimeen vannovien ekonomistien kauhuksi.

Muistini palaili pätkittäin sohvalla loikoessa kuin Uuno Turhapurolla. Minulla on kuin onkin vanhempiakin pohjia käytettyyn tavaraan puuttumisesta.

Olen ostanut armeijan ylijäämäkaupan peltipaitoja. Lisäksi ajan Vaasan sotilaspiirin entisellä lähettipyörällä.

Jopa kolmet puvunliivit jäivät mukaani hämeenlinnalaiselta lähetystorilta. Maksoin muutaman euron lähetystyölle ihan silkasta tyylikkyydestä.

Tiettyä juoksutossumallia ei löytynyt eräänä syksynä kauhukseni enää mistään. Olin epätoivoinen. En saanut öisin unta.

Nurmoolaanen humanteri myi sattumalta omiaan. Oli juossut yhden lenkin, ja jalat olivat tulleet kipeiksi.

Pälkäneen Puutikkalasta tilasin takavalon Volkkariini, tosin alan firmasta, en yksityiseltä. Autokin nuorentui, kun ”uusi” osa on vuodelta 2005, ja auto on vuosimallia 2001.

Menot