fbpx
Kolumnit Uutiset

Ostin takakontin verran häpeää

Ostin kesällä itselleni auton. Nyt on pankkitilini tyhjä ja pääni sisällä häpeä.

Matkamittarissa olevat kilometrit paljastavat, että 14-vuotiaalla kotterollani on saatettu ajaa maapallo kuusi kertaa ympäri.

Fyysisesti ostin itselleni pienen Toyotan, jonka apulaitehihna vinkuu, kun sillä lähtee liikkeelle.

Todellisuudessa ostin itselleni mukavuutta – ja pienen tavaratilan verran syyllisyydentuntoa.

Autoilussa ei pitäisi olla yhtään mitään ihmeellistä. Autohan on kulkuväline.

Kulkuvälineenä peltilehmä on kuitenkin korkeintaan tekosyy. Tai helppohan tässä on puhua, yksin taajama-alueella asuvana lapsettomana miehenä, jonka lonkkia ei vielä kolota.

Oikeasti emme vain jaksa nähdä vaivaa julkisten kulkuvälineiden kanssa kikkailuun. Emmekä jaksa vaatia kikkailua päättäjiltämmekään, kun autoilu on niin mukavaa.

Ennen työmatkoistani leijonanosa meni polkupyörällä. Nyt lähes joka aamu teen pimeässä makuuhuoneessa oman sääennusteeni: Päivän aikana varmasti ehkä sataa jossain vaiheessa, joten on parempi olla altistamatta itseään lähes puolivarmalle keuhkokuumeelle.

En oikeastaan tarvitse autoa yhtään mihinkään. Ostin itselleni kalliin menoerän, jonka avulla edesautan omaa keskivartalolihavuuttani.

Autokaupan vilkkaudesta on jostain syystä tullut keittiötaloustieteilijöille ja amatöörifinanssiguruille varallisuuden merkki. Kun Audi käy kaupaksi, alkaa kansantalouskin rullata. Valtiokin haluaa tukea autoilua.

Perussuomalaiset sai hallitusohjelmassa tahtonsa läpi, ja autoveroa aiotaan hallituskauden aikana keventää. Autolla ajaminen muuttuu siis entistä edullisemmaksi, kunhan auto on vähäpäästöinen eli se lämmittää ilmastoa hitaasti sopivan kypsäksi.

Toisaalta kesäinen romutuspalkkiokokeilu sai ihmiset ryntäämään autokaupoille, joten porkkana toimi. Palkkion edellytys, että uuden kulkuvälineen pitäisi olla vähäpäästöinen, on jälleen lähinnä syyllisyydentunnon keventämistä.

Viikolla valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vielä ilmoitti Hämeenlinnan-vierailunsa yhteydessä (HäSa 3.9.), että valtio varaa lisätalousarviossaan lisärahaa romutuspalkkiota varten.

Hallitus uskoo vauhdittavansa kansantaloutta, mutta oikeasti se tukee sitä ihmisiin asennettua mukavuudenhalua, joka sai esi-isämme aikanaan keksimään tulen ja hyppäämään hevosen selkään. Mitä pienempi takakontti, sitä vähemmän häpeää.

Menot