fbpx
Uutiset

Osulan talo säilyy Turengin katukuvassa

Aiemmat suunnitelmat Osulan talon ja sen naapuritontin kehittämiseksi Turengissa ovat menossa uusiksi. Osulan talo on saanut uudeksi omistajakseen turkulaisen sijoittajan Ilkka Jylhän, joka haluaa säilyttää talon.

Jylhä on aloittanut talossa remontin. Hän on laittanut kiinteistön myös myyntiin.

Turengissa ei monta vanhaa taloa

-Ostin talon, koska en halua että se puretaan. Aatteellinen pohjani on, että kulttuurihistoriallista perintöä täytyisi säilyttää. Turengissa ei ole montakaan vanhaa taloa jäljellä, Jylhä sanoo.

Osulan talo sijaitsee Haltian päiväkodin naapurissa Ylikyläntien ja Mäkeläntien kulmauksessa. Se ei ole mukana kunnan rakennusinventoinnissa, joten kunnassa sitä ei pidetä arvokkaana rakennuksena.

Talon aikaisempi omistaja oli Osula Oy, jonka takana oli vasemmistoliittolaisia järjestöjä ja yksityisiä henkilöitä, muun muassa vasemmistoliittolainen kunnanvaltuutettu Esko Helle. Hän sanoo, että oli helpotus, että talo saatiin myydyksi.

-Me kaikki entiset omistajat olemme vanhempaa porukkaa. Osulalle olisi pitänyt tehdä jotain, eikä meillä ollut itse rahaa remontoida sitä. Olimme tyytyväisiä, kun pääsimme talosta viime kesän lopulla eroon, Helle sanoo.

Kaavahanke jumittui

Osulan talon tontin vieressä on entinen myllyn tontti, joka on ollut tyhjillään sen jälkeen, kun mylly paloi yli kymmenen vuotta sitten. Myllytontin omistaa Notariaatti Oy. Sillä ja Osulan entisillä omistajilla oli pitkään tavoitteena saada tonteille rivitalokaava.

Kaavahanke kuitenkin jumittui. Kunnassa oltiin sitä mieltä, että tontit kannattaisi ensin yhdistää samalle omistajalle, jolloin yhdistetylle tontille olisi – Osulan talon purkamisen jälkeen – mahtunut kaksi rivitaloa. Tonttien omistajat kauppasivat tontteja viime vuonna kunnalle, mutta kunnanhallitus päätti, ettei se osta niitä.

Kunnan kaavoitusarkkitehti Leena Turkka sanoo, että kaavoitustilanne näillä kahdella tontilla seisoo nyt paikoillaan. Hänen mukaansa uusi kaava tarvitaan ennen pitkää joka tapauksessa, sillä tontit ovat nykykaavassa yleisten rakennusten korttelialuetta.

-Kun nyt Osulan talo näkyy säilyvän asuinkäytössä, se tulisi kaavoittaa asumiselle.

Ilkka Jylhä kertoo, että Osulan talo on ollut nykyisellä paikallaan ainakin vuodesta 1939. Sen hirret ovat kuitenkin 1800-luvun puolivälistä.

-Talo oli ensin myllärin ja hänen apulaistensa asuintalo, sillä naapuritontilla sijaitsi OTK:n mylly. Myöhemmin talon ensimmäisen kerroksen päätyyn tuli osuuskauppa.

Jylhä korostaa, että talo on ollut koko ajan asuinkäytössä. Osuuskaupan aikanakin siinä oli viisi asuntoa.

Yhden perheen kodiksi

Talo on myynnissä netin Etuovi.com-sivuilla. Jylhä sanoo, että rakennus sopisi yhden perheen kodiksi.

-Monet idealistiset nuoret etsivät muun muassa vanhoja kansakouluja ja ovat valmiita tekemään remontin itse.

Toistaiseksi Jylhä kertoo tehneensä remonttia itse harrastusluontoisesti.

-Se on hidasta, vaikeaa ja hankalaa.

Ilkka Jylhä on aiemmin omistanut, remontoinut ja myynyt useita vanhoja taloja Hämeenlinnassa ja myös muualla Suomessa. Hämeenlinnan kohteita ovat olleet entinen matkustajakoti Vanaja, Poltinahon entisen kasarmialueen asuinrakennus, Pelastusarmeijan talo ja Sibeliuksenkatu 8. (HäSa)

Menot