Kolumnit Uutiset

Ota näistä nyt sitten selvää

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun näitä menneen viikon uutisia seurasin. Näillä Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan sanoilla voisi vallan mainiosti luonnehtia viimeaikaisia uutisia.

Suomalaisen kaivosteollisuuden kruununjakokiveksi kuvitellun Talvivaaran kujanjuoksu aikaa ja rahapulaa vastaan näyttää päivä päivältä vaikeammalta. Ensin tuli ilmoitus yrityssaneerauksesta, sitten ruvettiin jo miettimään mahdollisen konkurssin seurauksia. Jätekasa uhkaa lopulta kaatua veronmaksajien niskaan.

Eikä siitä ole kuin kuutisen vuotta, kun Kainuussa muurattiin juhlallisesti kaivoksen peruskiveä. Talvivaaran piti pelastaa alueen työllisyys ja nostaa suomalainen kaivostoiminta uuteen nousuun.

Hanketta epäilleet vaiennettiin ja luonnon puolesta huolestuneillekin kerrottiin, että ympäristöluvan ehtoja kyllä seurattaisiin tiukasti. Vaan miten kävi? Viime syksyn vuotojen jälkeen kipsisakka-altaasta tuli kirosana.

Sen jälkeen kaikki onkin mennyt pieneen. Nikkelin hinta on romahtanut, eikä esimerkiksi suunnitelmista ryhtyä erottelemaan malmien louhimisjätteen seasta uraania ole puhuttu enää mitään.

Pitäisiköhän kuitenkin varmuuden vuoksi ostaa nippu Talvivaaran osakkeita, hintaan neljä senttiä kappale?

Huumepoliisin pomoa epäillään rosvoksi ja rosvojen kaveriksi. Lahjottu poliisi on ostanut seurantalaitteita, joissa voikin ehkä olla tietovuoto, koska myyjällä on yhteyksiä rikollisjärjestöön.

Poliiseja ei väitteiden mukaan taas valvo kukaan ja sitä paitsi poliisin kaveri onkin ehkä ilmiantaja, jota ei ole rekisteröity.

Rekisteröimättömyydestä puolestaan ei ole muistettu kertoa sisäministeri Päivi Räsäselle (kd.), joka tämän vuoksi on menettänyt luottamuksensa poliisijohtaja Mikko Paateroon.

Ymmärsitkö, vai tuli oiottua liikaa? Pahasti ovat narut solmussa. Lähinnä mietityttää, voiko lasten enää antaa leikkiä rosvoa ja poliisia.

Entä millaisen erorahan saa poliisiylijohtaja, jos lähtö tulee?

Sehän jo tiedetäänkin, että valtion alkoholiyhtiössä Altiassa eroraha on vaivaiset puoli miljoonaa euroa. Näihin kipurahoihin on potkut saaneen toimitusjohtaja Antti Pankakosken tyytyminen.

Kenkää tuli, koska viinaa on myyty liian vähän. Rivikansalaisen näkökulmasta tuntuu vain nurinkuriselta, että potkujen syynä on Altian heikentynyt tulos ja markkinaosuuksien menettäminen.

Samaan aikaan valtio kuitenkin suitsee kansalaisten alkoholinkäyttöä nostamalla hintoja ja kiristämällä alkoholin verotusta. Siinä sivussa ohjataan ruuhkasuomalaiset viinanhakuun Viroon.

Eikö tässä valossa voisi sietää Altialta vähän heikompaakin tuloskehitystä?

Tästä olisikin enää lyhyt matka luontoisetuihin ja kuntien eläkerahojen hallinnointiin, mutta jääköön tällä kertaa.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic