fbpx
Uutiset

Otkes: Joulukuussa uponnut luotsivene kaatui aallokon voimasta, venetyypin kaatumisriskiä ei ollut tunnistettu

Luotsivene upposi Suomenlahdella joulukuussa voimakkaan aallokon kaatamana, kertoo Onnettomuustutkintakeskus (Otkes). Kyseessä ollut venetyyppi ei käytännössä ollut niin vakaa kuin oli oletettu, eikä korkean aallokon aiheuttamaa riskiä siis ollut otettu huomioon.

– Se yllätti kaikki, voiko näin käydä. Veneen kaatumisen jälkeen miehistö ei päässyt pois, Otkesin tutkinnanjohtaja Risto Haimila sanoo ja lisää, että aallokko kohosi korkeaksi luotsattavan aluksen rungon ja meriaallokon yhteisvaikutuksena.

Otkesin mukaan meripelastusviranomaiset eivät myöskään olleet varautuneet riittävästi yllättävään onnettomuuteen.

Veneestä ei löydetty tutkinnassa teknistä vikaa tai yhteentörmäystä luotsattavan aluksen kanssa.Käytännössä mahdotonta pelastautuaPorvoon edustalla tapahtuneessa turmassa kuoli kaksi ihmistä.

Tutkinnassa havaittiin jo aiemmin, että veneen ohjaamosta oli käytännössä mahdotonta pelastautua, koska sieltä oli vain yksi, veneen peräkannelle johtava uloskäynti. Lisäksi veneen kaaduttua vesimassojen paine vaikeutti uloskäynnin avaamista.

– Pitäisi aina olla vaihtoehtoisia poistumisreittejä. Hätäpoistumisteitä pitäisi lisätä siten, että olisi mahdollisuus päästä pois, Haimila sanoo.

Luotsiveneitä operoiva Finnpilot Pilotage on kertonut tekevänsä teknisiä muutoksia, joiden avulla veneestä pystytään poistumaan myös vaihtoehtoisia reittejä pitkin.Veneen uppoamista ei voitu estääLuotsivene 242 oli Otkesin mukaan veneenä sääntöjen mukainen. Veneestä saadut tallentimet lähetettiin Yhdysvaltoihin laboratorioon purettaviksi.

Luotsivene kaatui 8. joulukuuta 2017 lähellä Emäsalon pohjoista luotsipaikkaa Porvoon majakan eteläpuolella. Onnettomuushetkellä vene ja sen kaksihenkinen miehistö olivat menossa noutamaan luotsia luotsattavasta aluksesta.

Aluksi noin 15 metriä pitkä luotsivene kellui pinnalla meressä pohja ylöspäin. Kun merivartiosto yritti kääntää venettä, se vajosi, eikä sen uppoamista voitu estää. Sukeltajat löysivät kutterinhoitajat uponneesta veneestä kuolleina.

Luotsivene saatiin nostettua pohjasta puolitoista viikkoa uppoamisen jälkeen.

Otkes julkisti tänään luotsivenettä koskevan tutkintansa tulokset.

Asiasanat

Menot