Uutiset

Otsatukka ja irokeesi valttia kesätukassa

Aurinkoisella Hämeenlinnan torilla äitiään odotteleva 10-vuotias Jasse Laihanen erottuu tien toiselle puolelle muodikkaalla kampauksellaan.

Pisamanaamaisen pojan päälaella keikkuva irokeesikampaus on tyyliinkuuluvasti tarkoituksella sekoitettu. Irokeesi on tumma juuresta sekä vaalea ja oranssi latvasta. Sivustoilta tukka on tumma.

Paikalle pyyhältävä äiti, Mervi Kallio, alkaa selostaa poikansa kesähiusten taustaa, joka juontaa keväiseen urheiluhurmokseen.

– Tää leikattiin, kun oli HPK:n kultamitalijuhlat. Hiukset värjättiin niin, että irokeesi oli oranssi ja sivut mustat – HPK:n värit. Kampaaja sitä ehdotti ja halusi välttämättä kokeilla. Tämä on tällainen pese ja pidä -malli, Kallio nauraa poikansa tukkaa pörhötellen.

Miehet rohkaistuneet

Tietoisesti tai tietämättään Jasse on kesähiuksineen muodin huipulla. Sekä PS-Hiusstudiosta että Studio Fenixistä kerrotaan, että miehillä irokeesit ovat kesällä ”in”.

– Irokeesi on edelleen se juttu. Se ei ehkä ole yhtä pitkä kuin ennen. Sivut on ajeltu koneella ja päällä on parin sentin irokeesi. Miehille laitetaan paljon vaaleaa latvoihin tai kylmiä ruskeita sävyjä. Nykyään miehet ottavat värejä enemmän kuin ennen, PS-Hiusstudion parturi-kampaajat Jaana Hellstén ja Annu Ollila kertovat.

Kesäisin niin miehet kuin naisetkin luottavat vaaleaan väriin.

– Kaikki haluavat vaaleammaksi hiuksiaan tai kirkkautta niihin, kun on saatu pipo pois päästä ja mennään kesää kohti. Niihin halutaan keveyttä ja pirteyttä ja niitä lyhennettään, että saadaan kasvoja esiin, parturi-kampaaja Mirka Kuparinen Studio Fenixistä kertoo.

– Tosi runsaasti tehdään vaaleaa raitaa. Ja kuparia on paljon tänä kesänä. Sitä voi olla joko koko päässä tai aika mielivaltaisesti raitoina tai yhdessä tietyssä kohdassa.
Lisäksi on paljon rikottua linjaa, Hellstén kertoo.

– Otsatukka on nyt suosittu. Se voi olla joko suora tai vino, Ollila lisää.

Tummatukkaisella Ollilalla on itsellään vinoon leikattu otsatukka ja blondilla Hellsténillä suora otsis.

Jaana Hellstén haluaa muistuttaa siitä, miten tärkeää on kesäisin hoitaa auringon rasittamia hiuksia.

– Kaikille kesäksi hyvät hoitotuotteet, että hiukset eivät kuivu ja värit pysyvät!

Persoonallisuus on pop

Kaupungilla asteleva Anna Autere, 25, on kietaissut rohkeasti kaksiväriset pitkät hiuksensa ikään kuin kahdeksi korvapuustiksi.

– Tykkään persoonallisista hiuksista. Olen vaihtanut elämäni aikana niin monta kertaa väriä blondista mustaan. Nyt on hyvä kompromissi, kun on tummaa ja vaaleeta. Kampaustakin vaihdan päivittäin.

Kesätukaksi hän meinasi vetäistä perinteisen polkkatukan, muttei sitten raaskinutkaan.

– On helpompi pitää nää pitkänä, kun ne saa kiinni, hän perustelee.

Partui-kampaaja Mirka Kuparinen korostaa, että kullekin asiakkaalle luotava hiustyyli riippuu aina täysin ihmisestä.

– Jos vaatteetkin ovat persoonalliset, asiakkaalle koitetaan löytää tyyli, joka tukee omaa ulkonäköä.

Ystävä päättää

21-vuotias Sara Mastokangas istuskelee kaverinsa kanssa Ahvenistolla ja nauttii auringosta. Ohikulkijan katseen kiinnittää mustien lyhyiden hiuksien värikäs ja vinosti leikattu otsatukka, jossa on valkoisia ja violetteja raitoja.

– Mun yks ystävä on hiusmuotoilija. Kysymättä multa mitään se aina muotoilee mun hiukset. Mä olen koekaniini. Tää on tehty noin kuukausi sitten, hän kertoo.

Sara Mastokankaan hiusten tyylistä vastaa hänen ystävänsä, joka on hiusmuotoilija. Mastokangas antaa hänelle aina täysin vapaat kädet.

Autereen lailla Mastokangaskin tunnustaa olevansa kokeilunhaluinen hiuksiensa kanssa.

– Mulla on ollut kaikkea puolentoista sentin hiuksista irokeesiin. Mä tykkään kokeilla. Hiukset kasvaa aina takaisin. Ei se haittaa, vaikka ne on välillä lyhyemmät.

Ja entistä lyhyemmiksi hiukset leikataan lähiaikoina, vaikka nytkään tukka ei ole kuin niskapituinen.

– Ne lyhennettään toivottavasti todella lyhyeksi. Kuumalla otsatukka on todella tuskainen.

– En yhtään tiedä, mitä värejä nyt laitetaan, ystävä päättää sitten. Olen lopettanut hänelle toiveiden esittämisen, koska ne eivät kuitenkaan koskaan toteudu. Aina silti olen ollut tyytyväinen siihen, mitä hän tekee, Mastokangas sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

4.7.2020