Kolumnit Uutiset

Ottakaa korttini pois ennen kuin törmäilen

Ajelen Viipurintien ja 10-tien risteykseen Hämeenlinnan Idänpäässä. Huomaan jo kaukaa punaisen Opel Corsan, joka on valtatiellä kaistojen välissä vähän risteyksestä Tuuloksen suuntaan.

Auton vilkku näyttää vasemmalle, mutta se on ajanut jo risteyksestä ohi, eikä voi kääntyä.

Auto lähtee epävarmasti liikkeelle ja jatkaa 10-tietä vilkuttaen yhä vasemmalle. Ajelen jo kertyneessä autojonossa. Tulemme Ruununmyllyn risteykseen, jossa Corsa on keskellä vastaantulijoiden kaistaa. Risteykseen tulevat autot kiertävät Corsaa oikealta ja vasemmalta. Tilanne on kuin hidastetusta filmistä. Ei onneksi kolahda. Corsa jatkaa lopulta turvattomasti kohti tuntematonta määränpäätä. Vilkku on yhä vasemmalle.

Soitan hätäkeskukseen: liikenteessä on havaittu jälleen yksi eksynyt. Ajokäytöksen syystä tosin on vain valistumaton arvaus: muistisairaus.

Ilmoitan tämän jo tässä ja nyt: Ottakaa minulta kortti pois mieluummin liian aikaisin, kuin liian myöhään. Luultavasti panen kovasti hanttiin ja vakuutan, että kyllähän minä kykenen nyt ja aina. Olkaa kuitenkin tiukkoina. Olen nimittäin hyvä huijaamaan.

Ajokortti on yhä iäkkäämmillä, mutta kiivastempoinen liikenne ei valitettavasti ole vähääkään vanhusten paikka.

Ikä ei tietenkään edes ratkaise. Minkä ikäinen tahansa voi mennä liikenneviidakossa sekaisin. Hyvin usein keski-ikäinenkin saa keskittyä toden teolla, jotta ei törmäile. Tuhat ja yksi asiaa pitää ottaa huomioon.

En usko, että edes lähes itseohjautuvista älyautoistakaan löytyy ratkaisua. Kyllä tavalliset ihmiset ajavat vielä pitkään tavallisilla Opeleillaan, joiden etupyörät pitää muistaa kääntää oikeaan suuntaan.

Ajokortin menetys on masentava isku. Kortti kun on lompakossamme itsemääräämisoikeuden mitta. Kun kortti lähtee, niin loppuu jotakin aivan peruuttamattomasti. – Vai loppuuko sittenkään?

Miehelle saattaa olla kova paikka turvautua niinkin läheisen ihmisen kuin puolison apuun. Valitettavasti meitä monia miehiä ei ole siunattu kovin suurella ymmärtäväisyydellä, kun istumme siinä vieressä, emmekä itse aja.

Itse olen tässäkin asiassa luovuttanut, ikinä en osaa olla apukuskina hiljaa kahtakaan sekuntia, vaikka purisin miten alahuultani, mutta arvoisat vanhemmat veljet: yrittäkää edes.

Kiireisten, tärkeiden ja täydellisen taitavien kanssa-autoilijoiden taas toivoisi ottavan huomioon, että ratin takana saattaa olla ikämies tai -nainen. Jonakin päivänä se olet sinä.