Kolumnit Uutiset

Oudoista ideoista voi tulla oikeaa liiketoimintaa

Frisbeegolf on kuin varkain muuttunut marginaalisesta puuhastelusta Suomen nopeimmin kasvavaksi urheilulajiksi ja oikeaksi liiketoiminnaksi.

Kauppalehti esitteli tiistaina tamperelaisen Jussi Meresmaan, joka otti asiakseen lajin tuomisen Suomeen parikymmentä vuotta sitten.

Hämeen Sanomien arkistosta ensimmäinen frisbeegolfjuttu löytyi vuodelta 2004. Tuolloin Meresmaa arvioi harrastajamääräksi noin tuhat henkeä.

Nyt tuo työ kantaa hedelmää, sillä harrastajien määrän arvioidaan nousseen jo yli sadantuhannen. Pelkästään Meresmaan oma 20-henkinen yritys pyörittää lajin ympärillä viidessä maassa jo noin viiden miljoonan euron liikevaihtoa.

Valtakunnallisesti frisbeegolfin ympärillä arvioidaan tänä vuonna liikkuvan noin 15 miljoonaa euroa ja uusia ratoja syntyy yli 50 kappaleen vuosivauhdilla.

Seuraava tavoite Meresmaalla on valloittaa Yhdysvallat, jonka neitseelliset markkinat ovat vasta sadan miljoonan euron suuruiset.

Jos edes murto-osa arvioidusta kasvusta toteutuu, nousee frisbeegolf pian suosiossa tavallisen golfin ohitse. Golf-liiton mukaan Suomessa on noin 145 000 golfin harrastajaa, mutta näiden määrä on ollut jo jonkin aikaa laskussa.

Suosiota ei tarvitse ihmetellä, sillä golfiin verrattuna on frisbeegolfin aloittamiseen todella matala kynnys: tarvitaan heittokäsi ja yksi kiekko.

Innon hiipuessa frisbeegolfaajalle ei jää käsiin kallista golf-osaketta, josta eroon pääseminen on parhaimmillaankin kuin yrittäisi myydä ongelmajätettä.

Kun yhden frisbeeväylän perustamiskustannuksetkin lasketaan joissakin sadoissa euroissa, ovat muun muassa pienet matkailuyrittäjät haistaneet tässä mahdollisuutensa.

Frisbeegolfin harrastajat näyttäisivät jostain syystä olevan paljon golfaajia timmimmässä kunnossa.

Voisiko syynä olla pelaajien matalamman keski-iän lisäksi harrastuksen keskittyminen itse peliin, eikä pelin jälkeen klubitalolla tapahtuvaan verkostoitumiseen – eli suomeksi sanottuna firman piikkiin ryyppäämiseen?

Suomi etsii kuumeisesti seuraavaa Nokiaa vetämään vientitilastot ja talouden uuteen nousuun. Toivottavasti sellaista ei mistään löydy, sillä kaikkea ei kannata jättää yhden jättifirman varaan.

Yhden Nokian sijaan tähän maahan kaivattaisiin tuhatta Jussi Meresmaan tapaista visionääriä, jotka osaavat nähdä pienten piirien harrastuksissakin tulevaisuuden vientimahdollisuudet.